Zomergasten: Jongens, vervang in jullie tweets Belg eens door Marokkaan en lees ze dan nog eens!’

Kon beroemde Belg Jan Leyers na zijn eerste Zomergasten nog rekenen op enig krediet, na de tweede aflevering is het bijna gedaan. ‘De derde aflevering wordt alles of niets’, zegt NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in De Standaard. ‘Mislukt die, dan wordt hij afgemaakt.’ Jan Leyers is de eerste Belg die de eer te beurt valt de prestigieuze talkshow Zomergasten te mogen presenteren. En volgens Vandermeersch is hij te Vlaams en dus te beschaafd. ‘Bescheidenheid hoort bij Vlamingen. Wij vinden het ongepast ons eigen persoontje op de voorgrond te plaatsen.’ ‘Hij heeft nog vier afleveringen te gaan en die van volgende week (met schrijfster en sociologe Jolande Withuis) wordt alles of niets. Mislukt die, dan wordt hij afgemaakt. Zijn krediet is al aardig afgekalfd. Ik moet wel zeggen: er wordt érg scherp gereageerd. Bijna had ik iets getwitterd à la Jongens, vervang in jullie tweets Belg eens door Marokkaan en lees ze dan nog eens!’  

Bron(nen):   De Standaard      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Gon Netscher Fred

  Mee eens. Ik ben een raar soort Nederlander want ik waardeer bescheidenheid vele malen meer dan al dat assertieve gedoe wat hier de norm is. Ik vind dat Jan Leyers het prima doet. Sterker nog, ik vond hem in het gesprek met Micha Wertheim nu en dan meer ‘doorpakken’ dan bij Hennie Vrienten. En ongemakkelijk? Tja, Wertheim heeft nu eenmaal geen alledaagse smaak en is ook geen toonbeeld van toegankelijkheid. Niettemin een interessante gast.

  • rik_c

   Ben het met je eens. Vind Jan zijn stijl een verademing. Maar blijkbaar is het niet bon ton om bescheiden en rustig vragend te zijn. Dan maar weer de NL schreeuwTV.

   (in antwoord op Gon Netscher Fred)
 2. Templein

  Er steekt nog iets anders.
  Juist Vandermeersch en Matthijs van Nieuwkerk maakten zich sterk om Leyers te introduceren.
  Vooral M. v. Nieuwkerk kiest bewust veel meer mannen in zijn programma dan vrouwen als het om een toonaangevende rol gaat. Blijkbaar wil hij ze nu uit België halen.

  Het commentaar op de keuze voor Leyers door Adriaan van Dis sprak me zeer aan. Waarom geen Femke Halsema of Clairy Polak?

  Overigens geniet ik van de bescheiden aanpak door Leyers.

 3. wimmel

  Vreemd. Ik vond juist Wertheim een onaangenaam en zelfingenomen boefje. Hij zat de hele tijd te emmeren over budget en neerbuigend te doen naar de interviewer. Sterk dat de aimabele Leyers zich niet tot dat bedenkelijk lage niveau heeft verlaagd.

 4. Paulraw

  Leyers is een prettige man,duizend keer beter dan onbeschofte Hollandse vooringenomenheid.
  Wertheim vind ik een arrogante verschrikking.
  Elk jaar verwonder ik me meer over de keuze van het soort gasten.Vaak hebben ze niets te melden ,en dan moet je als interviewer en maar wat van zien te meken.
  Veel grachtengordelelite die alleen maar over zichzelf kan blaten.

Reacties niet toegestaan