Pauw & Witteman: Weinig vrouwen, veel PvdA-politici

Pauw & Witteman wil een breed georienteerd programma zijn maar het aantal gasten van PvdA-huize is onevenredig hoog. Er zijn door de jaren heen beduidend meer linkse dan rechtse gasten. Dat concluderen de onderzoekers van Nieuwsmonitor die de impact van het programma onderzochten. Ze schrijven: 'Hoewel er veel politici aanschuiven, is het evenwicht daar niet overeenkomstig de verdeling van de macht in de Tweede Kamer. PvdA’ers zitten vaker aan tafel dan welke andere partij ook. Het verschil is opvallend groot. Ook tijdens het kabinet Rutte I waren er meer PvdA-politici aan tafel dan de VVD- en CDA-politici.' Het programma heeft ook veel meer mannen (73%) dan vrouwen (27%) als gast. De meest uitgenodigde mannen en vrouwen: P&W heeft vergeleken met NOS-Journaal,  RTL-Nieuws, 1Vandaag, DWDD, Nieuwsuur en  K&VdB grote invloed (veel Tweets bijvoorbeeld) en de hoogste kijkcijfers. 'P&W is leidend in het politiek-maatschappelijke debat',  zeggen de onderzoekers. Ook DWDD heeft veel impact, aldus het rapport. Als je kijkt naar het aantal vermeldingen in kranten scoort Nieuwsuur het beste. Berichtgeving in Nieuwsuur leidt ook het vaakst tot Kamervragen.  

Bron(nen):   Nieuwsmonitor      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Maar het is een programma van de VARA. Niet dat ik nou blij ben met de oververtegenwoordiging van PvdA-ers op TV, maar binnen het omroepbestel is het de taak van de VARA om zich te profileren en de VARA is nou eenmaal een sociaal-democratische omroep. Hetzelfde geldt voor DWDD.

  Veel interessanter is de vraag waarom er geen tegenhangers met een liberale of consevatieve insteek zijn. (OK misschien Knevel en v.d. Brink, maar verder?)

 2. Jasper_Vld

  P&W presenteert borrelpraat als maatschappelijk relevante discussies. Meer iets voor RTL dan voor de staatsgesubsidieerde PO.

 3. Dead Silence

  Wat denkt u nu zelf. Dit is een VARA programma en doordrengt met rode vloeistof. Maar de presentatoren krijgen wel een veelvoud van de Balkenendenorm. En dat voor dat zelfingenomen gezever en ventilatie van de mening van beide heren. Gasten zitten er slechts als tafelvulling.

 4. Le_bon_sauvage

  Is vrij duidelijk, P&W springen in op actualiteit en politiek/maatschappelijke relevantie. Dat er meer mannelijke gasten zich aanbieden is dan logisch, en nogal wat rechtse politici willen zelf niet komen. Dit kompenseren ze door vrouwelijke/rechtse commentatoren (journalisten e.d.) uit te nodigen, maar dat lukt maar gedeeltelijk.

  Wanneer komt er onderzoek naar Koffietijd? of naar de programma’s van WNL? P&W (en ook DWDD) zijn een baken van diversiteit en openheid vergeleken bij andere programmas.

Reacties niet toegestaan