Ophef over bereiding beschermde houtsnip in DWDD

Bij de Vogelbescherming zijn veel klachten binnengekomen over de uitzending van De Wereld Draait Door van gisteren. Daarin werd een houtsnip bereid door koks Robert Kranenborg en Philippe Vanheule. Voordat de vogeltjes tot 'Bécasse à la Presse' - een 'klassieker uit de haute cuisine' - werden bereid, vertelden de topkoks hoe een houtsnip werd geïmporteerd, in de maag van een ree. De houtsnip is beschermd in Nederland, legaal invoeren is dus verboden. De Vogelbescherming deelt de verontwaardiging van de klagers, meldt de organisatie op zijn website. "Door dit soort elitaire items wordt de indruk gewekt dat het eten van beschermde vogels normaal zou zijn. Dit kan bijdragen aan illegale jacht, waartoe in het programma openlijk werd aangezet." Ook de Vara-collega's van het programma Vroege Vogels spreken hun afschuw uit over het item van DWDD. In een eerdere uitzending bereidde Kranenborg kikkers die nog leefden toen hun achterpoten er af werden gehakt.

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. wezijnniethetzelfde

  waarom, lieve Matthijs en al die jonge nieuwsgierige redactie-medewerkers, Waarom moet je een beest slachten en voor de camera opvreten. het is niet elitair, eerder barbaars om vooral een “rauw mannelijk beeld” neer te zetten, Waarom nu lieverd, ga je niet eens een tochtje maken door Zuid- Limburg o.a. en doe je auto -raampje eens open in het stallen- gebied, de stank van vervuiling, stront en aceton, schiet zo je neus in ( het is echt geen lijntje ), dwars door naar je hersens, geen ramen/licht, oud materiaal, geen Inspectie galoppeert door het gras.Lieverds, waarom moeten jullie nu met die ” brede” varkens-kopjes” en die ” vettige” cherubijnmondjes, al schrokkend op de buis, nadat een prachtig “wezentje” is doodgeschoten.waarom voor die ene
  nietige- menselijke- smaak- seconde, het blijft toch een ” hap slikje”. Toch!!!!! Lieverds.

  • FritsB

   Antwoord op waarom: wij zijn VARA en dus verschillig.

   (in antwoord op wezijnniethetzelfde)
   • wezijnniethetzelfde

    ik heb die hele VARA niet genoemd, toch!!! De hele TV programmering
    is naar “gort” geholpen door “kille, narcistische” managers, die helemaal niets geven om de inhoud. De Publieke Omroep, is behalve de radio, een : slet”, geworden, net zoals de commerciele TV. Geen verschil meer.

    (in antwoord op FritsB)
    • FritsB

     Nee, maar als je – zoals ik – op “verschillig” uitkomt, als verschil makend met de rest, dan volgt VARA automatisch, zeker omdat de VARA altijd met een belerend vingertje in de lucht staat. Wees gerust, de volgende keer pakken ze een cavia, want die worden in Peru graag gegeten. Zit nog meer vlees aan ook.

     (in antwoord op wezijnniethetzelfde)
  • janneke123

   Even een correctie op de aanhef van je betoog…

   Er is in Nederland geen ergere, zelfingenomen flapdrol dan die arrogante

   Matthijs van Nieuwkerk dus laat alsjeblieft dat lieve weg.

   (in antwoord op wezijnniethetzelfde)
   • wezijnniethetzelfde

    je hebt helemaal gelijk, behalve dat hij in korte tijd toch heel mensen in zo,n programma krijgt, belangstelling toont!!!, en vooral zichzelf overklast door maar door te douwen, moet wel in zo,n seconde programma

    (in antwoord op janneke123)
   • Barry Gillis

    Ja een opinie is een geode vervanging van feitelijke redenering. Lijkt mij onwaar.

    (in antwoord op janneke123)
 2. feitenjager

  ‘De houtsnip is beschermd in Nederland, legaal invoeren is dus verboden.

  Doe normaal, legaal is verboden? Wilde eend, beschermd. Kan je gewoon kopen. Leer eerst de regels voor je wat roept.

  • wezijnniethetzelfde

   wat bedoel je met normaal? Drie kwart van Nederland is knettergek.
   Trouwens de mens is ook Grond Wettelijk beschermd en kijk eens naar al die oorlogen waar het “grote” leed wordt geleden. Er zijn overeenkomsten met de houtsnip, een ongelofelijk mooi en verfijnd vogeltje met een prachtig verenkleed. met een leuk schaterend “piepje”

   (in antwoord op feitenjager)
   • feitenjager

    Drie kwart van Nederland beweert dus dingen als: legaal is verboden. Snap je waar ik heen wil? Legaal is verboden? Wat mag mag niet? Dat is onzin. En als de schrijfster van het stukje zulke dingen zegt, ga ik er zelf niet meer van uit dat ze tot die andere kwart hoort.
    Vervolgens trekt ze ook nog een rare (niet normale) conclusie, de vogel is hier beschermd, en mag daarom niet geimporteerd worden. Dat is niet waar, zie mijn voorbeeld van de eend. Nagenoeg alle dieren in Nederland zijn beschermd, en wie er aan wil komen moet een goede reden hebben. Zie Flora & Faunawet, Visserijwet. Import van houtsnip valt niet binnen deze wetten.

    (in antwoord op wezijnniethetzelfde)
    • wezijnniethetzelfde

     Probeer alleen te zeggen dat zo,n klaargemaakte prak onsmakelijk is om op de tv te laten zien en vooral in die ” vettige” mondjes worden gestoken. Thema: oude gerechten is aardig, maar ga er geen ree en een snip voor doodmaken. Als ze macaroni eten blijft het een ” vettige” hap in ” vettig” mondjes, veel voedzamer. Maar goed, je hebt gelijk met de houtsnip legaal invoeren is, verboden, aan de wet moet men zich houden etc. Het is wel zo dat ik als” simpele” ziel de “draad” een beetje ben kwijtgeraakt, behalve met die ” vettige” mondjes van de TOPKOK
     en de presentator.

     (in antwoord op feitenjager)
     • feitenjager

      wat ik zeg, legaal invoeren in NIET verboden, want legaal. beschermd is niet per se bedreigd, en niet per se verboden.

      jij vindt het misschien zielig, ik niet. daar hoeven we niet over te discussieren. gelukkig maar.

      (in antwoord op wezijnniethetzelfde)
 3. Tanja

  Gauw van de buis met dat pulp programma, dit wil NL helemaal niet. Jakkes en dan nog wel bij de PO. Den Haag DOE IETS!!

  • feitenjager

   Hallo Tanja,

   Waarom denk jij namens heel NL te spreken? Ik kan je snel uit de droom helpen, alleen al ik ben het niet met je eens.
   Verder vind ik het raar dat je denkt dat de politiek iets te maken heeft met de inhoud van een tv-programma, of erger nog, de uitlatingen die daarin gedaan worden door gasten.

   Het lijkt alsof je dictatoriale neigingen hebt, terwijl je volgens mij van jezelf vindt dat je heel ruimdenkend bent. Maar goed, verbeter me maar als ik het mis heb,

   (in antwoord op Tanja)
   • wezijnniethetzelfde

    tanja kan wel eens gelijk hebben, toch!!!!!!

    (in antwoord op feitenjager)
    • feitenjager

     Gelijk hebben kan, maar vertel me dan wel waarin.

     Wat Tanja zegt:
     – Gauw van de buis; verzoek
     met dat pulp programma; mening
     Dit wil NL helemaal niet; ongefundeerde bewering, alleen al te ontkrachten omdat ik het wel wil. En volgens internet ben ik niet eens alleen.
     Jakkes; slecht geformuleerde mening.
     En dat nog wel bij de publieke omroep; een niet ter zake doende opmerking, we hebben een omroepbestel waarin (hopelijk) niet de ene mening prefaleert boven de andere. Zelfs binnen de omroep zijn er verschillende visies, die beide uitgedragen worden. Een evenwicht beeld van de samenleving lijkt me.
     Den Haag, doe iets; een onmogelijkheid. Er is in dat programma niets strafbaars gebeurd, er is iets opgebiecht door een gast, en er is een item gemaakt waarover de meningen verschillen.

     Kun je mee aangeven op welk punt Tanja dan gelijk heeft, en waarom?

     (in antwoord op wezijnniethetzelfde)
     • Barry Gillis

      Lijkt me niet waarschijnlijk dat de commentatoren hier uitleg gaan geven over waarom ze denken wat ze roepen.

      Het is natuurlijk veel eenvoudiger om uit je onderkant te praten.

      (in antwoord op feitenjager)

Reacties niet toegestaan