BBC laat Frozen Planet-aflevering over klimaatverandering vallen

Media
dinsdag, 15 november 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De BBC-serie Frozen Planet van Sir David Attenborough telt 7 afleveringen, waarvan de laatste (‘On Thin Ice’) gaat over de opwarming van de aarde en de bedreiging van de natuur door de mens. Maar kijkers in andere landen, waaronder de VS, krijgen die aflevering niet te zien. Verbannen door de BBC, meldt de Daily Telegraph. Buitenlandse zenders kunnen de aflevering als “extra optie” aankopen.
Frozen Planet is de laatste grote budgetserie van van de BBC, opgenomen op de Noord- en de Zuidpool. Verbazingwekkende beelden van parallel zwemmende orka's met hun prooi in het midden en van afkalvende ijsbergen zijn al op BBC One te zien geweest. De serie die in vier jaar is opgenomen kostte zo’n € 17 miljoen euro. Meer dan 30 netwerken over de hele wereld hebben Frozen Planet aangekocht, en een derde van hen heeft 'On Thin Ice' afgewezen. Daarin heeft Attenborough het uitgebreid over het ijs dat smelt en de ijsberen die honger lijden. In de VS, waar klimaatveranderingsceptici een grote en sterke groep vormen, is de bewuste aflevering niet te zien.
Volgens de BBC is het niet haalbaar netwerken te dwingen om de klimaatveranderingsaflevering te kopen omdat Sir David erin uitgebreid aan het woord is, en er zijn veel landen waar hij niet beroemd is. Lariekoek, vinden milieuactivisten. De BBC heeft volgens hen niet haar best gedaan om de serie in zijn geheel te verkopen. 'On Thin Ice' is te zien op BBC One op 7 december om 22 uur. De EO die met de eerste aflevering van Frozen Planet start op dinsdag 29 november heeft wel alle 7 afleveringen aangekocht.
Bron(nen): Daily Telegraph