Een aswolk op het internet

Media
door Admin
dinsdag, 01 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Le Monde vandaag het bericht de IJslandse aswolk niet alleen het luchtvaartverkeer heeft verstoord maar ook, door toedoen van cybercriminelen, voor problemen op het internet heeft gezorgd. Doordat internetgebruikers massaal op zoek gingen naar informatie over de opspelende vulkaan, konden spammers van de mogelijkheid gebruik maken informatiesites op te zetten die in werkelijkheid virussen bevatten. Argeloze bezoekers ontvingen daarna spamberichtjes met daarin nieuwsbrieven over de uitbarsting of zelfs toezeggingen voor het vergoeden van ongebruikte vliegtickets. Dat laatste uiteraard tegen aanbetaling van een kleine bijdrage in de kosten, per direct te voldoen.
Laurent Heslaut, directeur safety bij antivirusbedrijf Symantec, geeft aan dat de actualiteit altijd door cybercriminelen wordt aangegrepen om misbruik te maken van zoekacties op het internet en zo hun virussen en spam te verspreiden. Iets soortgelijks deed zich voor bij de dood van Michel Jackson, de verkiezing van Barack Obama en laat zich nu al zien rondom het aanstaande WK voetbal. Daar komt nog bij, zo meldt Mat Cutts van Google Webspam, dat er ten tijde van de uitbarsting sowieso weinig informatie over de vulkaan op het internet beschikbaar was.
Voor Google is dit digitale misbruik van de aswolk aanleiding geweest de eigen zoekalgoritmen aan te scherpen, zodat voortaan niet alleen rekening wordt gehouden met de populariteit en de relevantie van internetsites, maar ook met de betrouwbaarheid ervan. De hackers hebben overigens ook hun voordeel gedaan met de lastig in te tikken naam van de vulkaan, door middel van het zogenaamde 'typo-squatting'. Dat zorgde ervoor dat een enkele typefout de internetgebruiker leidde naar een besmette site. 'Eyjafjallajökull' laat zich nu eenmaal moeilijk spellen.
Bron(nen): Le Monde