Europa's eigen dictatuurtje

Media
door Admin
vrijdag, 22 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wat de grote mensen kunnen kan ik ook, moet Silvio Berlusconi gedacht hebben. In de schaduw van het dispuut tussen de grote jongens op het gebied van internet en censuur (Google, China, VS) besloot de kleine Italiaanse premier en mediamagnaat zelf maar weer eens iets interessants te doen. Berlusconi wil dat iedereen die regelmatig video's op internet zet daarvoor eerst een vergunning dient aan te vragen bij het Ministerie van Communicatie. Het is opnieuw een slag in het gezicht van de internetvrijheid en het zoveelste stapje dat Italië verder in de richting van het fascisme zal brengen. De maatregel, nog nooit vertoont in een westerse democratie, krijgt waarschijnlijk op 4 februari haar definitieve goedkeuring, tenzij oppositiepartijen of de geplande demonstraties, de regering nog op andere gedachten kunnen brengen.
Berlusconi stond er al om bekend zijn media-imperium vooral te gebruiken om zijn eigen zaken en die van zijn politieke en zakelijke vriendjes te begunstigen. Behalve dat de Italiaanse staat nu mensen in de gaten kan houden die kritische video's over de regering op het internet zet, heeft de nieuwe wet voor Berlusconi ook nog een ander voordeel. Berlusconi ziet het internet als een grote concurrent voor zijn eigen media-bedrijven, die het vooral moeten hebben van traditionele TV. Het imperium van Berlusconi loopt zwaar achter op het gebied van nieuwe media. 'Wij denken dat deze nieuwe wet bedoeld is om de groei van internetvideo af te zwakken omdat de premier een persoonlijk belang heeft dat de traditionele TV overeind blijft,' zegt Paolo Gentiloni, oudminister van Communicatie. 'Het is net zoals de verkeersregels laten bepalen door het bedrijf dat de snelweg onderhoudt,' aldus de voorzitter van Italiaanse Internetproviders.
Ook hier is het belangrijkste doelwit Google. Berlusconi's media-imperium MediaSet is al jaren in strijd over de vrije verspeiding van video's via You Tube.
Bron(nen): Time