Het filiaal van Centre Pompidou

Media
door Admin
zaterdag, 27 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Centre Pompidou is een opzienbarend museum in Parijs en heeft nu in Metz een filiaal gekregen.
Het Parijse gebouw stamt uit 1977 en is een museum voor moderne kunst. Wat vooral opzien baart, is het feit dat alle elementen die doorgaans in een bouwwerk worden weggestopt (leidingen, dragende constructies, liftschachten) hier aan de buitenkant zijn aangebracht. Centre Pompidou - in Parijs spreekt men kortweg van Beaubourg - is zo een kleurrijk modern monster dat aantrekt, afstoot en fascineert. Is het verstandig iets dergelijks na te maken? Hoe dan ook, Metz ligt op ruim een uur van Parijs (als je tenminste de TGV neemt) en daar is nu dus een soortgelijk monster voor moderne kunst geschapen. In The Times komt de architect Shigeru Ban aan het woord en - zoals gebruikelijk bij architecten - dat staat garant voor de nodige wartaal. We peinzen er niet over dit voor u samen te vatten; wie er kennis van wil nemen, gaat maar naar de link. Nog een enkel woord over het Franse kunstbeleid.
De Franse overheid is dikwijls zeer genereus met het doteren van kunst en daar mag om principiele redenen van alles op tegen zijn (wat ons betreft), je kunt er ook pragmatisch naar kijken. Veel steden verloren hun klassieke middelen van bestaan, in plaats van industrie kwamen de diensten en soms ook niets.
Misschien wel de grootste moderne industrie is (zeker in Frankrijk) de vrijetijdsindustrie. Reizen en toerisme is een enorme branche en met dit soort gebouwen wordt deze tak van bedrijvigheid gestimuleerd. 1 zo'n knettergek museum is in staat stromen bezoekers op gang te brengen waar een hele stad beter van wordt. Zo bezien is dat Franse cultuurbeleid behalve cultureel correct dus ook slim en doordacht.
Bron(nen): The Times