Is Kröller-Müller spekkoper?

Media
zaterdag, 06 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wij Nederlanders zijn een gelukkig volk. Ooit schonk de Nederlandsche Bank ons The Victory Boogie Woogie, een schilderij van Piet Mondriaan, als cadeau voor het inwisselen van de gulden voor de euro. Volgens de kenners een koopje, want het was een baanbrekend werk, dat nu in het Gemeentemuseum in Den Haag hangt.
Maar sinds donderdag zijn we mogelijk nog veel rijker, in cultuurschatten gemeten. Op een veiling in Londen ging het beeld "L'homme qui marche I" van de Zwitserse kunstenaar Giaocometti voor 65 miljoen pond van de hand. Vooraf had een kenner in een wilde bui gezegd dat er misschien wel 20 miljoen pond in zat. En dat voor een beeld dat in een oplage van zes is gemaakt, dus niet eens origineel is.
Nu is het Britse pond niet meer wat het is geweest (ooit was het pond tien hele Nederlandse guldens), maar het laat zien dat die Mondriaan inderdaad een koopje was. En nog mooier: van Giacometti is ook nog een "L'homme qui marche II", en daarvan staat een exemplaar in het museum Kröller-Müller in Otterlo!
Het was gisteren en vandaag een bloedbad op de beurzen, maar stiekem zijn we met z'n allen toch een stukje rijker geworden.
Bron(nen): Bloomberg