Kijk uit voor actrices

Media
door Admin
zondag, 24 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Je stinkt er steeds weer in. In krant of tijdschrift (liever tijdschrift) staat een artikel over een actrice, meestal een interview en je denkt: hm, toch even lezen.
Bespaar jezelf de moeite, want het is zonde van de tijd. De teksten die een actrice te berde brengt zijn doorgaans te vergelijken met een diepte-interview met een vuilnisman, al sluit ik niet uit dat daar onderweg door al die lange straten heus weleens iets voorvalt dat het vermelden waard is.
Actrices daarentegen hebben zelden iets te melden, vermoedelijk omdat ze zo stom zijn. Het is ontluisterend hoe ieder volgend vraaggesprek met een actrice weer helemaal opnieuw volstrekt ledig is, maar waar is het wel.
Naar de oorzaak kan men slechts gissen. Een acteur heeft het voorrecht dat hij zich langdurig en beroepshalve verdiept in klassieke teksten en dat zou op zich van toegevoegde waarde moeten zijn voor iemands geestesleven. Maar misschien is dit wel een verkeerde veronderstelling, want klassieke teksten staan nauwelijks nog ergens op het repertoire.
Dat acteurs, maar vooral actrices toch zoveel in kranten en tijdschriften staan, kan dus niets van doen hebben met hun geestesleven en zo komen we automatisch terecht bij de andere reden van hun krantebestaan: het is prettige bladvulling.
Een actrice ziet er vaak leuk uit, is dikwijls ook fotogeniek - hopelijk jong - en dat zijn overwegingen om haar op te voeren.
Omdat al deze motieven best wel enigszins geldig zijn, willen wij ook niet protesteren tegen deze gang van zaken, toch hebben we een bescheiden verzoek.
Is het mogelijk dat voortaan wel de foto's van actrices worden afgedrukt, maar kunnen de bijbehorende interviewteksten achterwege blijven? Hierbij kan een blik op de Amerikaanse Esquire verhelderend werken. In dit toonaangevende maandblad bestaat sinds mensenheugenis een rubriek die luidt: Women We Love. Veel foto's, enkele strikt noodzakelijke biografische gegevens van de afgebeelde vrouw en verder helemaal niets.
Tot slot: bijgaande foto en link verwijzen naar een artikel in The New York Times over de veelbelovende actrice Laura Linney. Het is een vrij lang stuk, lezen op eigen risico.