Stieg Larsson, de toegift

Media
door Admin
zaterdag, 22 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Behalve de Harry Potter-reeks is er geen boekenserie in de VS die meer succes kende dan de Millennium-trilogie van Stieg Larsson.
Deel 3 komt nu in de VS uit en de uitgever Knopf maakte een eerste druk van 750.000 exemplaren, maar dat zal lang niet voldoende blijken te zijn. En zo kan deel 3 zich bij deel 1 en deel 2 op de bestsellerlijsten voegen.
De boeken verschenen eerst in Zweden, en dat na de dood van de auteur in 2004. Het zijn thrillers met een journalist, Mikael Blomkvist, als hoofdpersoon die werkt voor het tijdschrift Millennium. Samen met zijn vriendin Lisbeth Salander staat hij oog in oog met onalledaagse mysteries omtrent corrupte zakenlieden en onbetrouwbare politici. Larsson begon in 2002 met zijn boekenreeks, hij had een 10-delige serie op het oog. Met zijn vriendin Eva Gabrielsson sprak hij af dat de opbrengst van de eerste 3 boeken voor henzelf zou zijn, de rest kon dan naar de liefdadigheid. Aan het toekomstige succes van zijn werk heeft hij nooit getwijfeld. The New York Times, vandaag met een zeer uitvoerig profile van Larsson, sprak met enkele van zijn voormalige vrienden en die zijn nog steeds verbaasd hoe zo'n middelmatige journalist deze boeken heeft weten te schrijven. Er wordt zelfs aan getwijfeld of hij wel de auteur is. Zijn agent stelt daar weer tegenover dat hij natuurlijk geen groot stilist was, maar wel iemand die heel goed een verhaal kon componeren, en dat is minstens zo belangrijk. Ook de vriendin van Larsson en zijn familie (vader, broer) komen in het artikel voor, want inmiddels is de strijd om de Larsson-miljoenen losgebrand. Met wereldwijd de reusachtige oplage van de boeken en ook de filmrechten is er met recht sprake van een Larsson-industrie, jammer alleen voor de vriendin dat ze niet met hem getrouwd was en nu door de familie wordt afgescheept met een paar miljoen euro, een fooi. Die ze overigens heeft geweigerd. Ieder weekend brengt The New York Times tenminste 1 zeer uitvoerig verhaal, met recht feature geheten, over een bepaald onderwerp, waarbij bijzonder grondig te werk wordt gegaan. Vandaag is het onderwerp Stieg Larsson en wie belangstelling voor de auteur en zijn boeken heeft, komt hier werkelijk alles dat van belang is te weten. Zeer aanbevolen.