Wie online gepest wordt, is in het echte leven ook de dupe

Media
door Gilles Dijkmanmaandag, 10 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Volgens René Veenstra, socioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, zijn kinderen die online gepest worden ook vaak het slachtoffer van pesterijen in het echte leven. Dit zegt hij in een reactie op een rapport van het SCP over online pesten.
In het rapport van het SCP staat dat ongeveer 4% van alle Nederlandse jongeren tussen de 9 en 16 jaar herhaaldelijk online wordt gepest. Dat zijn ongeveer 60.000 kinderen. Uit het rapport bleek ook dat zo’n 170.000 jongeren wel eens seksueel getinte berichten ontvangen en 20% van de jongeren vond dat onprettig.
Maar pesten komt in het echte leven nog meer voor dan online. De groep jongeren die alleen online gepest wordt is erg beperkt, aldus Veenstra. De jongeren die in het echte leven gepest worden, proberen er online gewoon bij te horen door profielen aan te maken op Hyves en Facebook. Daar worden ze echter ook uitgescholden, beledigd en buitengesloten.
Veenstra vindt dat ouders beter op hun kinderen moeten letten en ze op de risico’s van internet moeten wijzen. Vooral jonge kinderen kun je beter niet op hun kamer laten internetten, maar liever in de woonkamer zodat je een oogje in het zeil kunt houden.
Bron(nen): De Morgen SCP