Vorming van nieuw kabinet steeds moeilijker

Mootz
zondag, 27 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Opiniepeiler Maurice de Hond ziet in de peiling van vandaag weer eens bevestiging van de onvrede onder de kiezers. Ze blijven de middenpartijen PvdA, CDA en VVD de rug toekeren.
PvdA, CDA en VVD verliezen samen nu 23 zetels. Dat komt vooral doordat deze drie partijen gezien worden als de verantwoordelijke partijen in de afgelopen 25 jaar en die daardoor aangesproken kunnen worden op de problematiek in de eurolanden, het oplopen van onze eigen schulden en het gebrek aan hervormen in het verleden. Daarover heb ik een artikel geschreven met als titel “Als je deel van het probleem bent”. Ze staan nu samen op 59 zetels, ver van het niveau van ruim boven de 100 dat ze doorgaans scoorden.
Coalitievorming lijkt steeds moeilijker te worden. Zo is de Kunduz-coalitie sinds 27 april gedaald van 76 naar 66 zetels!
In ons onderzoek van dit weekend laten we onder meer nog het volgende zien:
- 32% van de VVD-kiezers is negatief over het bezuinigingsakkoord (gemeten op 18 mei). - 50% van de Nederlanders wilden dat de ESM-ratificatie over de verkiezingen heen worden getild. Bij de VVD-kiezers is dat ongeveer de helft. 36% was voor de motie van afkeuring tegen Minister De Jager. - Kans op het weer stemmen op een partij is bij de PVV de laatste 4 weken 6% gestegen. Onder kiezers met lage opleiding scoort deze partij ongeveer een derde aan electorale potentie, 10% lager dan de SP. Onder kiezers met hoge opleiding scoort de PVV maar 9%. D66 is met 40% de partij met de hoogste potentie onder deze groep kiezers, gevolgd door VVD en PvdA met 30%. - Het aandeel VVD-kiezers dat aangeeft wederom VVD te stemmen is gedaald naar 62%, terwijl dat ruim een half jaar geleden nog bijna 80% was. Bij de PVV is dat percentage sinds eind april gestegen van 60% naar 75%. Ook hierbij zien we het proces heel duidelijk met verschillen tussen kiezers met hoge en lage opleiding.
Lange termijn trend: