De magere jaren breken aan voor Oranje

De namen buitelden al over het scherm. De afgang op het EK ontlokte, logisch, allerlei speculaties over de posities van Bert van Marwijk. Zelf wilde hij, zo kort na de derde nederlaag op rij, niet ingaan op zijn eigen toekomst. Hij had, samen met het Nederlands elftal, gefaald. Of hij daar ook consequenties aan verbindt, wilde hij niet zeggen.
Met Oranje maakte de bondscoach een rits aan ongewone fouten. Hij overschatte de kracht van de WK-ploeg. Hij negeerde alle waarschuwingen voor het toernooi. Tegen Portugal voerde hij dan eindelijk een paar mutaties door, maar het was al te laat voor de gehoopte wederopstanding. Weer vloeide het betere spel weg na twintig minuten. Dank zij Maarten Stekelenburg bleef de winst van Ronaldo en zijn kornuiten beperkt tot 2-1.
Het is al zo vaak verteld: het elftal was helemaal niet klaar voor een opmars naar de finale. Sterker nog: de formatie vormde steeds maar kort een eenheid en verbrokkelde daarna tot een onsamenhangend en warrig geheel. Het verlies tegen Denemarken verzwakte nog eens de mentale weerbaarheid en holde het zelfvertrouwen volledig uit.
Het zou hoe dan ook het beste zijn dat Van Marwijk zelf opstapt. De magie van de afgelopen jaren is opgelost. De helft van de selectie zat voor joker op de bank. Zeker dat deel is sowieso afgeknapt op de bondscoach, die nog repte van een goede homogeniteit binnen de groep. Zo’n conclusie valt niet serieus te nemen. Met name de toppers hadden heel weinig voor elkaar over.
De blamage in Oekraïne lijkt de inleiding tot de magere jaren voor het Nederlands elftal. De goede lichting van het WK is over zijn hoogtepunt heen en de volgende generatie straalt allerminst dezelfde klasse en kwaliteit uit.. Maar al in september wacht de klus van de kwalificatie voor Brazilië 2014.
Ronald Koeman heeft aangegeven graag de functie van bondscoach te willen vervullen, maar dat kan pas op zijn vroegst over een jaar. Hij heeft bijgetekend bij Feyenoord en hij heeft beloofd zich daarop te concentreren. Een duobaan roept teveel bezwaren op.
Co Adriaanse en Ruud Gullit zijn vrij en dus eventueel beschikbaar. Maar of zij de ideale kandidaat zijn voor de wederopbouw van Oranje, valt te betwijfelen.
Kortom, het verdriet om een roemloos en oneervol afscheid van het EK zou wel eens lang kunnen aanhouden en doorwerken.