De koopzondag is voor mensen zonder eigen leven

Zijn alleen streng gelovige christenen tegen koopzondagen vanwege eerbied voor  de Dag Des Heeren? Frank Berkemeier is om een heel andere reden tegen.  Waarom moeten we alsmaar vermaakt worden? Verzin zelf eens wat leuks. "In de muur van geluid die de koopzondaggers zonder eigen leven maken, is het handig ook een ander geluid te laten horen."

Mensen willen zeven dagen per week vermaakt worden Of de koopzondag er komt, is mij persoonlijk bijna om het even. Ik neig zelf nog steeds naar een zondagssluiting, niet uit religieuze redenen, maar uit humanitaire redenen.  Waarom moeten winkels 7 dagen in de week open zijn? Waarom moet winkelpersoneel opdraven om het winkelende publiek die ene dag extra te vermaken? Waarom, voor kleine familiebedrijven de werkdruk onnodig opvoeren? Hebben deze mensen geen recht op hun vrije tijd die het winkelende publiek voor zichzelf opeist? We leven in een vermaak- en consumptiemaatschappij. Mensen willen 7 dagen in de week vermaakt worden, omdat zij het zelf niet kunnen. Voor deze mensen is het een ramp om thuis te zitten en zelf dingen te verzinnen. Dat is hun ergste nachtmerrie. Het is vreemd die roep om de zondagsrust af te schaffen. Iedereen kan tegenwoordig 24/7 winkelen op het internet. Altijd open, van alles is te koop en binnen afzienbare tijd wordt het thuis afgeleverd. Er is dus geen reden de zondagsrust af te schaffen. Waarom iets creëren wat er niet is en wat we door de moderne technologie niet hoeven te missen? Er bestaat een gerede kans dat met het opheffen van de zondagsrust veel kleine winkels zullen verdwijnen omdat deze winkels niet kunnen concurreren met grote bedrijven. Nu hoor ik bijna de argumentatie, dat bepaalt de markt, maar vergeet niet dat juist die kleine winkel de winkelstaat interessant maakt.

Waar je ook ter wereld komt, je vindt er de MacDonalds, de warenhuizen, de Zara's en de Starbucks. Veel van hetzelfde, een eenheidsworst.  Met het verdwijnen van de kleine winkels gerund door families zal het winkelplezier verdwijnen. Maar de toeristen dan, hoor ik velen roepen. Ja, en? Wanneer je naar een land op vakantie gaat dan is het de couleur locale die het spannend en interessant maakt. Op het oog saai kan dus best spannend zijn. Nogmaals, het is mij bijna om het even, maar in de muur van geluid die de koopzondaggers zonder eigen leven maken, is het handig ook een ander geluid te laten horen.  Bij deze dus. Deze column verscheen ook op LiberaleMedia.nl

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Korné Soldaat

  Helemaal eens. Maar er is nog een argument: men kan in 7 dagen niet meer besteden dan in 6 dagen. Het geld kan maar 1x besteed worden. De bestedingen op de zondagen gaan altijd ten koste van de andere dagen terwijl de winkels toch 7 dagen de deuren openen. Het kan niet anders dan dat 7 openingsdagen duurder is dan 6. De hogere kosten zullen toch door de klant betaald moeten worden die vervolgens nog minder te besteden heeft…

 2. nadine_v

  Mensen willen zeven dagen per week vermaakt worden?
  Zijn er geen mensen die werken? Gaan kinderen niet naar school?
  Op zaterdag moet er nog van alles gedaan worden: klusjes, sportwedstrijden van de kinderen, … Blijft er over: de zondag. Winkelen met mijn dochter is quality time en niet te vergelijken met internetshoppen. Wij laten ons niet vermaken, wij vermaken onszelf. En de horeca verdient er ook wat aan.
  Dat kleine familiebedrijf hoeft er niet onder te lijden. Ik ga na mijn werk nog steeds langs de Turkse slager en de visboer. Ook als de supermarkt op zondag open is, koop ik daar geen lamsvlees of vis.

 3. bierneus

  De horeca is open wanneer mensen willen eten en drinken, winkels zijn open wanneer andere mensen werken. Commercieel gezien niet sterk…

  Daarbij wil ik helemaal niet 7 dagen vermaakt worden. Ik vermaak me zelf, o.a. door te gaan winkelen.

 4. arjanvrh

  Ik ben ook niet per se voor een koopzondag. Waar ik wel sterk bezwaar tegen heb is dat de overheid “voor ons eigen bestwil” volwassen mensen verbiedt om op zondag (of om 3 uur ‘s nachts) dingen van elkaar te kopen. Zowel de winkeleigenaar als ik zijn groot genoeg om dit soort beslissingen zelf te nemen.

 5. Andor Admiraal

  De heer Berkemeier begint zijn stuk met ” Waarom moeten winkels 7 dagen in de week open zijn?”. Blijkbaar gaat de heer Berkemeier ervan uit dat alles is verboden tenzij er een goede reden is om het toe te staan. Zo werkt het echter niet in een vrije samenleving. Daar is de vraag: is er een zwaarwichtige reden om mensen die dat willen te verbieden op zodag te werken of te winkelen? Die reden is er niet en dat maakt het winkelverbod op zondag betuttelende onzin. Niet omdat mensen zonodig moeten winkelen op zondag, maar omdat mensen dat zelf mogen bepalen. In een vrije samenleving mogen mensen zelf weten of ze op zondag of op maandag een potje softbal spelen, of bijvoorbeeld op zondag in de winkel werken zodat ze maandag een studie kunnen volgen.

Reacties niet toegestaan