Celstraf dreigt voor Frans koppel dat op Sardinië zand meenam als souvenir

Een Frans koppel kan zes jaar gevangenisstraf krijgen voor het stelen van 40 kilo zand van het strand van Sardinië.

De grenspolitie ontdekte het witte zand in de koffer van de auto van het stel. Ze hadden 14 grote, plastic flessen gevuld. Het koppel stond op het punt de ferry te nemen naar Toulon in het zuiden van Frankrijk. Ze vertelden de politie dat ze het zand hadden meegenomen als souvenir en dat ze niet wisten dat dat verboden was. Ze riskeren nu een tot zes jaar celstraf.

De autoriteiten van het eiland willen het stelen van zand voortaan strenger aanpakken. Ze hebben al jaren last van buitenlanders, die zand, schelpen en andere strandobjecten meenemen. Voorheen kregen mensen een boete, maar het blijkt lastig om die te innen als bezoekers weer van het eiland zijn vertrokken.

Volgens de politie is er een 'boom' deze zomer in de hoeveelheid zand en schelpen die wordt gevonden in de bagage van toeristen op het vliegveld. Er staan overal borden op het strand waarop is geschreven dat het verboden is om zand mee te nemen. Ook zijn er strandwachten die patrouilleren. Maar veel toeristen zien de ernst van de overtreding niet in en willen toch graag een beetje zand meenemen.

Het lijkt natuurlijk ook heel onschuldig, toch zegt de overheid dat het slecht is voor de natuur op het eiland. En zoals het met veel dingen gaat: pas als heel veel mensen het doen, wordt het een probleem. Één iemand die een plastic flesje in zee werpt, is immers ook niet zo erg, miljoenen mensen, die miljoenen flessen weggooien zorgen voor een plasticsoep waar we misschien wel nooit meer van af komen.

Bron(nen):   The Guardian