Europese wetenschappers: ‘Nederlandse miljardensubsidies voor biomassa zijn weggegooid geld’

De overheid heeft 11,4 miljard euro subsidie toegekend voor bijna 630 biomassa-installaties. Wat Europese wetenschappers daarvan vinden? "Het is een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is.’’

Het opwekken van energie met hout uit bossen zorgt voor meer CO2-uitstoot dan kolencentrales stellen de wetenschappers. Ons kabinet ziet dat anders. Op dit moment worden de grote kolencentrales in Eemshaven en Geertruidenberg omgebouwd tot biomassa-installaties.

Dit werkt averechts voor het klimaat en is een slechte besteding van publiek geld, stelt de European Academies Science Advisory Council (EASAC). "Biomassa is een heel slechte energiebron. Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor er netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas. Door een Europese afspraak hoeven we die uitstoot alleen niet in onze klimaatboekhouding op te nemen’’, zegt hoogleraar Louise Vet in het AD. Hij zit namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de milieugroep van EASAC zit.

Biomassa wordt als duurzaam bestempeld, omdat na de 'oogst' weer nieuwe bomen worden geplant die CO2 opnemen. "Maar het duurt jaren, soms zelfs decennia, voor dezelfde hoeveelheid CO2 weer is opgenomen door nieuwe bomen’’, zegt Vet. "Het is een waanidee dat het in één klap verbranden van biomassa in deze enorme hoeveelheden duurzaam is.’’

De subsidies zijn onherroepelijk toegekend dus zullen energiebedrijven compensatie eisen liet brancheorganisatie Energie Nederland al weten.