Maansverduistering morgenavond goed te zien

Voor wie graag eens naar een sterrenhemel kijkt, is morgenavond een mooi moment. Het is helder én er is een maansverduistering.

Meteoroloog bij Buienradar Maurice Middendorp legt uit aan RTL Nieuws: “De maan komt voor 92 procent in de bijschaduw van de aarde terecht.” Het bijzondere fenomeen begint 18.06 uur. Het hoogtepunt is om 20.11 en om 22.15 uur is het weer voorbij.

“In het hele land is de verduistering goed te zien, omdat het helder weer is. Alleen in het zuiden en zuidoosten kan er wel eens een wolk voor schuiven. Maar ook daar is het gewoon te zien”, verwacht Middendorp.

Wat is een maansverduistering?
Bij een maansverduistering staan de zon, de aarde en de maan op één rij met de aarde in het midden. De maan zie je normaal gesproken doordat hij het licht van de zon naar de aarde weerkaatst, maar bij een maansverduistering staat de maan in de schaduw van de aarde.

Maansverduisteringen treden op volgens een vaste cyclus die zich iedere achttien jaar herhaalt. In de afgelopen zeven jaar was de maan gemiddeld zo’n twee keer per jaar geheel of gedeeltelijk verduisterd. Door bewolking was hij echter vaak niet te zien. Morgenavond lukt dat hoogstwaarschijnlijk wel.

Bron(nen):   RTL Nieuws