Al het ijs op Groenland smelt

Het noordoostelijke deel van de ijskap op Groenland leek tot nu toe nog stabiel, maar ook daar begint het ijs nu steeds sneller te smelten. Daardoor stijgt de zeespiegel mogelijk nog sterker dan tot nu toe werd gedacht. De oorzaak is het smelten van een gletsjer aan de monding van de grote Zachariae ijsrivier. Die voert ijs af uit het binnenste van de ijskap. De afgelopen tien jaar is de ijsrivier 20 kilometer teruggeweken. Ter vergelijking: de Jakobshaven gletsjer in zuidwest Groenland smelt ook snel, maar slechts 35 kilometer in 150 jaar. Het smelten van het ijs in Groenland is een van de belangrijkste oorzaken van de stijgende zeespiegel. Op dit moment stijgt de zeespiegel met 3,2 mm per jaar. 0,5 mm daarvan komt door het smeltende ijs in Groenland. Vroeger smolt de Zachariae gletsjer langzaam, omdat het ijs zich door een baai vol ijspuin moest worstelen. Maar nu het ijs terugtrekt is die barrière kleiner geworden en kan de gletsjer sneller smelten. Het noordoostelijke deel van de ijskap dringt helemaal door tot het binnenste van de ijskap en omdat hij zo gigantisch groot is kan hij in de toekomst van grote invloed zijn op de totale massa van de ijskap. Bron: Science Daily

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Opmerkingen over dat dit een volledig normaal proces is of allemaal een leugen in 3….2….1….

 2. Pietje_Precies

  nou, Groenland wordt weer groen, net als vroeger. Anders heette het wel Witland. Op ijs kun je geen aardappels poten, dus het lijkt me dat dit tot algehele vrolijkheid stemt.

  • Calhoun84

   Ik vind het verhaal hoe Groenland aan zijn naam komt overigens altijd wel grappig. Wellicht al bekend.

   (copy/past van wiki)

   Groenland dankt zijn naam aan de Noor Erik de Rode. Volgens de Eiríks saga rauða besloot hij – nadat hij in IJsland vogelvrij
   verklaard was – op zoek te gaan naar een land ten westen van IJsland,
   dat eerder gezien was door ene Gunnbjörn. Hij vond het land en noemde
   het ‘Groenland’ (Oudnoords:
   ‘Grœnland’), ondanks het feit dat het voor een groot deel door ijs werd
   bedekt. Volgens de verhalen gaf hij het land deze naam, omdat hij dacht
   dat het waarschijnlijk wel andere kolonisten zou aantrekken als het een
   gunstige naam had. Het zuiden van Groenland kan overigens in de zomer
   daadwerkelijk heel groen zijn, en het is heel waarschijnlijk dat het in
   de tijd van Erik de Rode zelfs nog groener was dan tegenwoordig.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 3. Apekool

  En nu? Het droge feit is dus dat Groenland groener wordt en de zeespiegel stijgt, verergerd met een dramatische 0,5mm per jaar, gemeten(geschat) over de laatste 20 jaar – een geologische microseconde dus.

  Maar nu de vragen:
  – kunnen “we” daar iets aan doen (antwoord: geen idee)
  – blijft dit tempo zo, wordt het erger, veel minder? (geen antwoord)
  – wat zijn de daadwerkelijke gevolgen hiervan voor kust- en eilandbewoners (iedere tien jaar de dijken met een centimeter verhogen?)

  Dus: wat kan ik met dit bericht?

 4. Karl Ruprecht Kroenen

  Daar gaan we weer….

 5. Anton van Haasteren

  Als al het ijs in Groenland gesmolten zou zijn, is de zeespiegel 5 tot 6 meter hoger dan nu.
  Denk niet dat er dan nog veel van Nederland over is.

 6. Marg00tje

  Tja, het wordt weer lente en zomer en dan smelt ijs. Het is een fabeltje dat de zee spiegel stijgt. Voornamelijk kunt U het merken via belastingen in uw knip. Dat stijgt, de zeespiegel niet. U zou zich kunnen afvragen waarom de dijken al jaren lang niet verhoogd zijn? En verder is het bekent dat gletsjers smelten in gestaag tempo maar dat elders nieuwe gletsjers groeien als wat.

 7. Grietver

  Al in 2008 bekend, maar nu nieuws: “The Zachariae Isstrom pro-glacial floating ice shelf loss in 2008 appears to be part of an average ~20 sq km per year disintegration trend;” http://bprc.osu.edu/MODIS/?paged=2

  Op de achterkant van een bierviltje:

  Groenland is 1,7 miljoen km2 ijs en alles smelten is 6 meter stijging. De Zachariae Isstrom is 90.000km2, ofwel 5% van het ijs. Dat komt neer op 30 centimeter stijging. De afname van Zachariae is 11km3/jr en volume is 50.000km3 als ie 500 meter dik zou zijn. Dan duurt het 4500 jaar om die 30 centimeter stijging te krijgen.

  Dat is 7 millimeter per eeuw. Weinig nieuwswaardig.

 8. De Staatsburger

  Dat is zo ontzettend weinig dat we er ons totaal geen zorgen om hoeven te maken.

Reacties niet toegestaan