Al het ijs op Groenland smelt
Het noordoostelijke deel van de ijskap op Groenland leek tot nu toe nog stabiel, maar ook daar begint het ijs nu steeds sneller te smelten. Daardoor stijgt de zeespiegel mogelijk nog sterker dan tot nu toe werd gedacht.
De oorzaak is het smelten van een gletsjer aan de monding van de grote Zachariae ijsrivier. Die voert ijs af uit het binnenste van de ijskap. De afgelopen tien jaar is de ijsrivier 20 kilometer teruggeweken. Ter vergelijking: de Jakobshaven gletsjer in zuidwest Groenland smelt ook snel, maar slechts 35 kilometer in 150 jaar.
Het smelten van het ijs in Groenland is een van de belangrijkste oorzaken van de stijgende zeespiegel. Op dit moment stijgt de zeespiegel met 3,2 mm per jaar. 0,5 mm daarvan komt door het smeltende ijs in Groenland. Vroeger smolt de Zachariae gletsjer langzaam, omdat het ijs zich door een baai vol ijspuin moest worstelen. Maar nu het ijs terugtrekt is die barrière kleiner geworden en kan de gletsjer sneller smelten.
Het noordoostelijke deel van de ijskap dringt helemaal door tot het binnenste van de ijskap en omdat hij zo gigantisch groot is kan hij in de toekomst van grote invloed zijn op de totale massa van de ijskap.
Bron: Science Daily
Opmerkingen over dat dit een volledig normaal proces is of allemaal een leugen in 3….2….1….
nou, Groenland wordt weer groen, net als vroeger. Anders heette het wel Witland. Op ijs kun je geen aardappels poten, dus het lijkt me dat dit tot algehele vrolijkheid stemt.
Ik vind het verhaal hoe Groenland aan zijn naam komt overigens altijd wel grappig. Wellicht al bekend.
(copy/past van wiki)
Groenland dankt zijn naam aan de Noor Erik de Rode. Volgens de Eiríks saga rauða besloot hij – nadat hij in IJsland vogelvrij
(in antwoord op Pietje_Precies)verklaard was – op zoek te gaan naar een land ten westen van IJsland,
dat eerder gezien was door ene Gunnbjörn. Hij vond het land en noemde
het ‘Groenland’ (Oudnoords:
‘Grœnland’), ondanks het feit dat het voor een groot deel door ijs werd
bedekt. Volgens de verhalen gaf hij het land deze naam, omdat hij dacht
dat het waarschijnlijk wel andere kolonisten zou aantrekken als het een
gunstige naam had. Het zuiden van Groenland kan overigens in de zomer
daadwerkelijk heel groen zijn, en het is heel waarschijnlijk dat het in
de tijd van Erik de Rode zelfs nog groener was dan tegenwoordig.
En nu? Het droge feit is dus dat Groenland groener wordt en de zeespiegel stijgt, verergerd met een dramatische 0,5mm per jaar, gemeten(geschat) over de laatste 20 jaar – een geologische microseconde dus.
Maar nu de vragen:
– kunnen “we” daar iets aan doen (antwoord: geen idee)
– blijft dit tempo zo, wordt het erger, veel minder? (geen antwoord)
– wat zijn de daadwerkelijke gevolgen hiervan voor kust- en eilandbewoners (iedere tien jaar de dijken met een centimeter verhogen?)
Dus: wat kan ik met dit bericht?
Daar gaan we weer….
Als al het ijs in Groenland gesmolten zou zijn, is de zeespiegel 5 tot 6 meter hoger dan nu.
Denk niet dat er dan nog veel van Nederland over is.
Ja, vast.
(in antwoord op Anton van Haasteren)http://www.uu.nl/faculty/science/NL/actueel/agenda/Pages/Bijdrage-Groenlandse-ijskap-aan-zeespiegelstijging-neemt-flink-toe.aspx
kwestie van rekenen
(in antwoord op De Staatsburger)Eerder een kwestie van fantaseren.
(in antwoord op Anton van Haasteren)Tja, het wordt weer lente en zomer en dan smelt ijs. Het is een fabeltje dat de zee spiegel stijgt. Voornamelijk kunt U het merken via belastingen in uw knip. Dat stijgt, de zeespiegel niet. U zou zich kunnen afvragen waarom de dijken al jaren lang niet verhoogd zijn? En verder is het bekent dat gletsjers smelten in gestaag tempo maar dat elders nieuwe gletsjers groeien als wat.
Al in 2008 bekend, maar nu nieuws: “The Zachariae Isstrom pro-glacial floating ice shelf loss in 2008 appears to be part of an average ~20 sq km per year disintegration trend;” http://bprc.osu.edu/MODIS/?paged=2
Op de achterkant van een bierviltje:
Groenland is 1,7 miljoen km2 ijs en alles smelten is 6 meter stijging. De Zachariae Isstrom is 90.000km2, ofwel 5% van het ijs. Dat komt neer op 30 centimeter stijging. De afname van Zachariae is 11km3/jr en volume is 50.000km3 als ie 500 meter dik zou zijn. Dan duurt het 4500 jaar om die 30 centimeter stijging te krijgen.
Dat is 7 millimeter per eeuw. Weinig nieuwswaardig.
Dat is zo ontzettend weinig dat we er ons totaal geen zorgen om hoeven te maken.