Gaat je basilicumplant snel dood? Zo houd je hem langer in leven

Dat heerlijk geurende basilicumplantje dat kort geleden nog stralend op je aanrecht stond, blijkt na een paar keer koken toch weer veranderd in een zielig bosje stengels. Groeien de blaadjes niet meer aan? Daar is wat tegen te doen.

De gemiddelde supermarkt verkoopt op zich prima basilicumplanten. Ze zijn er alleen op gekweekt om niet zo lang mee te gaan, zodat je weer een nieuwe koopt. Denk jij: ammehoela, het is een plant en die moet groeien, begin dan bij thuiskomst meteen met verpotten. De basilicum heeft om te beginnen meer ruimte nodig dan hij in het potje krijgt.

Verder houdt het plantje, dat we vooral kennen uit de Italiaanse keuken, van de zon. Zet het dus voor het raam en zorg dat het kruid zich kan laven aan een paar zonnestralen. Haal daarnaast de dorre blaadjes er altijd uit en pluk enkel de blaadjes, niet de stelen. Aan die stelen gaan namelijk de nieuwe blaadjes groeien.

En dan nu de belangrijkste tip: geef de planten elke dag (!) vanaf de onderkant water. Zorg dus dat er gaatjes zitten in de pot en zet hem op een schoteltje. Het water giet je op het schoteltje en niet op de blaadjes of de aarde.

Bron(nen):   RTL Nieuws