Zo kunnen de oceanen helpen om de CO2-uitstoot terug te dringen

Klimaat, natuur en milieu
zondag, 03 oktober 2021 om 13:02
anp 438515150
De CO2-uitstoot moet omlaag. En niet zo'n beetje ook. Of dat op tijd gaat lukken - dus voor het te heet wordt op aarde - is maar zeer de vraag. Volgens sommige wetenschappers kunnen we daarbij niet zonder de oceanen, schrijft de Volkskrant.
"Er zit 150 keer zo veel CO2 in een liter water als in een liter lucht', zegt David Vermaas, universitair docent elektrochemische systemen aan de TU Delft, tegen de krant. "Daarom kunnen we beter CO2 uit de zee proberen te halen dan uit de lucht." Ook Gert-Jan Reichart, hoogleraar mariene geologie zegt: "De zee kan zoveel CO2 opnemen, daar moeten we wat mee doen."
Zeewater opzuigenWetenschappers hebben meerdere ideeën ontwikkeld om de zee te gebruiken voor de afname van CO2-uitstoot. Paul Straatman, ontwikkelingsingenieur bij plasticfabrikant Indorama: "Je zou het zeewater kunnen opzuigen en de druk sterk kunnen verlagen, waardoor CO2 vrijkomt in gasvorm', legt hij uit. "Vervolgens is het gemakkelijk om dat gas af te voeren." Een groot deel van dit idee gebeurt al in de OTEC-centrales (Ocean Thermic Energy Conversion) rond de evenaar.
De CO2 kan bijvoorbeeld gebruikt worden om methanol van te maken. Het water zonder CO2 gaat weer terug de zee in en kan dus weer koolstofdioxide opnemen uit de lucht.
David Vermaas, universitair docent elektrochemische systemen aan de TU Delft, is bezig met een idee om het water zuur te maken (veel H+-ionen) of juist basisch (veel OH--ionen) om zo CO2 uit het water te halen.
Rotsen vergruizenGert-Jan Reichart, marien geoloog bij het Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, vindt dit soort plannen te kleinschalig. Volgens hem moeten we het 'chemische evenwicht in de zee opschuiven door vergruisde gesteenten, zoals olivijn en basalt, toe te voegen aan het zeewater. De zee kan dan meer CO2 opnemen, zonder zuurder te worden.
Reichart denkt dat we er niet aan ontkomen om de oceanen in te zetten voor het terugdringen van CO2-uitstoot. "In de klimaatscenario's waarin we onder de 1,5 graad opwarming proberen te blijven, moet de CO2-uitstoot op termijn onder nul. Niemand weet nog hoe we dat gaan doen. Volgens mij is dit de enige manier: rotsen vergruizen en in zee gooien, zelfs als daarbij een kaal en lelijk landschap achterblijft," zegt hij nog in de Volkskrant.
Bron(nen): De Volkskrant