Eerste land ter wereld geeft officieel rechten aan wilde dieren

Ecuador is het eerste land ter wereld dat wilde dieren het recht geeft op lichamelijke vrijheid.

Het land was al erg vooruitstrevend met een grondwet waarin de rechten van de natuur zijn opgenomen en een legale status wordt toegekend aan dieren. Maar afgelopen februari ging de rechter nog een stapje verder in de zaak om de wollige aap Estrellita. Ze woonde vanaf dat ze een maand oud was 18 jaar lang bij het gezin van bibliothecaris Ana Beatriz Burbano Proaño. Daar leerde ze communiceren met gebaren en geluiden. Ook kende ze de gewoonten van het gezin.

Maar plotseling werd Estrellita door de lokale autoriteiten weggehaald en in een dierentuin gestopt. Binnen een maand kreeg ze een hartaanval en stierf. Voordat de aap doodging, stapte Burbano al naar de rechter om haar terug te krijgen.

Grondwet
De rechter oordeelde in het voordeel van Burbano: "Estrellita heeft minimaal het recht op lichamelijke vrijheid en de milieu-autoriteit had de rechten van de aap moeten beschermen door haar specifieke omstandigheden te onderzoeken voor ze naar de dierentuin werd overgeplaatst," aldus de rechter.

De rechtbank concludeerde dat zowel de instanties als Burbano zelf de rechten van Estrellita hebben geschonden. De eerste omdat ze haar bij het gezin weghaalden, de tweede omdat ze haar in eerste instantie al niet uit de wilde natuur mee hadden mogen nemen. Een nieuw wetsvoorstel moet voorkomen dat deze dierenrechten in de toekomst nog worden geschonden.

Ecuador was in 2008 het eerste land ter wereld dat de rechten van de natuur en wilde dieren erkende in de grondwet. Landen als Nieuw-Zeeland en Canada hebben wel verdragen en lokale wetten die wilde dieren een gelijkaardige bescherming bieden. Dergelijke dierenrechten zijn echter nog nergens opgenomen in de grondwet.

Bron(nen):   Science Alert