‘Minder vliegen, meer recyclen? Daarmee leiden grote vervuilers de aandacht af’

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 04 mei 2022 om 10:00
anp 447089837
Ten onrechte wordt de illusie gewekt dat we het klimaat gaan redden met papieren rietjes en zelf meegebrachte koffiebekers. Alle beetjes helpen, is in dit geval een misleidende uitspraak, die de grote olieproducenten vrij spel geeft. Dat betoogt klimaatwetenschapper Michael Mann in Vlaamse krant De Standaard.
"De oude klimaatoorlog was een aanval door grote vervuilers op de wetenschap. Dat is vandaag gewoon niet meer geloofwaardig. Je kunt de klimaatverandering niet meer met een uitgestreken gezicht ontkennen. Mensen zien het gebeuren en ondervinden de gevolgen nu al. Denk maar aan het dorp hier even verderop ­(Pepinster, red.), dat vorig jaar zowat van de kaart werd geveegd door de overstromingen," legt Mann uit.
"Daarom hebben tegenstanders, zoals bedrijven en staten met grote fossiele belangen, het geweer van schouder veranderd. Ze zijn over­geschakeld op andere tactieken: de aandacht afleiden, verdeeldheid zaaien, beleid vertragen en doemdenken."
Grote vervuilersHoe ze dat doen? "Sinds 1988 zijn slechts honderd ­bedrijven, inclusief staatsbedrijven, verantwoordelijk voor 71 procent van de wereldwijde broeikasgasemissies, maar toch wordt de focus gelegd op individueel gedrag: we zullen de planeet redden door ons dieet te veranderen, minder te vliegen of beter te recyclen. BP, bijvoorbeeld, was een van de eerste om een instrument te lanceren voor consumenten om hun ecologische voetafdruk te berekenen. Maar zo wordt de aandacht afgeleid van noodzakelijk beleid, zoals een koolstofprijs, subsidies voor hernieuwbare energie en het reguleren van fossiele brandstoffen."
Natuurlijk kunnen we zelf ook best wat doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. "Veel van die zaken zijn ook goed voor onze gezondheid, ze besparen ons geld, doen ons beter voelen … Dus waarom zouden we ze niet doen? Maar wat we niet mogen laten gebeuren is dat de grote vervuilers ons overtuigen dat individuele levenskeuzes een alternatief zijn voor een systeemverandering."
Geo-engineeringDe Amerikaanse professor heeft ook weinig op met het idee dat technologie het klimaatprobleem gaat oplossen. "Fossiele brandstofbedrijven zeggen nu: 'geloof ons: in de toekomst halen we die koolstof weer weg.' Maar het is gewoon een excuus om verder te gaan zoals vandaag. Als je de planeet om zeep helpt, kun je haar niet snel even heropstarten. We moeten technologieën als koolstofopvang of geo-engineering blijven bestuderen, maar als laatste redmiddel. Door ze vandaag naar voren te schuiven als een primaire strategie geef je een enorm cadeau aan de producenten van fossiele brandstoffen."
Bron(nen): De Standaard