De olifanten verdwijnen en daar gaan we last van krijgen

Van de 74 grootste planteneters op aarde worden er 44 met uitsterven bedreigd. En dat heeft ook gevolgen voor de mens. Een groep internationale wetenschappers slaat alarm, schrijft Vlaamse krant De Morgen. "Dit komt ons ecologisch, sociaal en economisch duur te staan." De meeste bedreigde soorten, zoals olifanten, neushoorns en gorilla's, leven in Afrika en Azië. Tussen 1970 en 2005 is twee derde van de totale populatie aan grote zoogdieren in Afrika verdwenen. Dat komt vooral door de jacht. Daarnaast verdwijnen soorten, omdat hun leefgebieden worden ingeperkt door intensievere landbouw, ontbossing en de aanleg van wegen. Verder slinken de dierenpopulaties door menselijke conflicten. Dat heeft grote gevolgen voor de leefomgeving. Olifanten bijvoorbeeld vertrappelen en eten planten, die anders zouden uitgroeien tot grote struiken en bomen. Daardoor ontstaat er een diversiteit aan soorten, van hagedissen tot impala's en leeuwen, die in die gras- en kreupelhoutlanden kunnen gedijen. Maar ook de mens krijgt het moeilijker als grote planteneters verdwijnen. Naar schatting een miljard mensen overleven dankzij wild vlees. In het huidige scenario is de beschikbaarheid van dat vlees tegen 2050 met 80 procent gedaald. Voor gebieden die nu leven van toerisme en safari's ziet het er ook niet al te best uit: als die iconische dieren verdwijnen, verdwijnt ook de reden om naar die regio's af te reizen. De onderzoekers stellen dan ook dat we nu in actie moeten komen. ''Nu is het tijd om onversaagd te handelen. Want zonder radicale veranderingen in deze trends is het uitsterven van 's werelds grootste planteneters 10.000 tot 50.000 jaren geleden slechts uitstel gebleken voor deze laatste overblijvende reuzen."

Bron(nen):   De Morgen      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Het uitsterven van slecht aangepaste soorten hoort gewoon bij de natuurlijke evolutie. Daar komen vanzelf weer beter aangepaste soorten voor terug.

  • Calhoun84

   De natuur heeft altijd een bepaald evenwicht gehad, natuurlijke selectie hoort daar inderdaad bij. Met de huidige snelheid heeft de natuur echter niet meer de mogelijkheid om daarop te anticiperen. Dat de mensheid daar last van krijgt is mijn inziens wel degelijk te verwachten.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. FritsB

  “Maar ook de mens krijgt het moeilijker als grote planteneters verdwijnen. Naar schatting een miljard mensen overleven dankzij wild vlees”. De dokter snijdt wild vlees doorgaans gewoon weg. Maar in ernst: als teveel mensen wild vlees uit de natuur halen, zorgen ze er zelf voor dat de bron opdroogt. Zie de overbevissing van de zee. Eigen schuld dikke bult dus. Veeteelt is niet voor niets ontstaan.

 3. Zonspotter Peter

  Ik zal je troosten. Uiteindelijk sterft de hele dierenwereld uit. Waarom ? Omdat ze overbodig worden.
  En vlees is niet noodzakelijk meer om te overleven.
  Vroeger had je weinig keus.
  We moeten gewoon kappen met het eten van dierlijke resten.

 4. Peter Bakker

  In bijvoorbeeld Zuid Afrika en Zimbabwe is een overschot aan olifanten…

 5. jantje

  Hier zijn de grote grazers en roofdieren ook bijna geheel verdwenen en we leven nog steeds. Het is wel gigantisch jammer dat al die natuur verdwijnt, maar ook daar wil de mens vooruit. We kunnen ze natuurlijk niet ontzeggen wat wij al gedaan hebben.

Reacties niet toegestaan