Nederlaag voor Obama: Hooggerechtshof VS houdt klimaatplan tegen

Nadat een gerechtshof in Washington het plan al afwees, heeft nu ook het Amerikaanse Hooggerechtshof een streep gezet door Obama's klimaatplan. Obama wilde met zijn Clean Power Plan de uitstoot van CO2 aan banden leggen en de VS, als één van de grootste vervuilers, een leidende rol geven bij de aanpak van CO2-uitstoot. Toen hij het plan in augustus 2015 presenteerde, zei hij: 'We mogen het probleem niet steeds doorschuiven naar de volgende generaties'. Met 5 stemmen tegen 4 heeft het hof verschillende grote ondernemingen en 27 staten blij gemaakt. Zij achtten het plan om de uitstoot met 32% te verminderen illegaal, omdat ze vinden dat de overheid niet over de winning van kolen, gas en olie gaat. Een woordvoerder van het Witte Huis reageerde teleurgesteld op de uitspraak. Toch is er nog optimisme over de toekomst: 'Het is voor het beleid van president Obama een terugslag, maar uiteindelijk zal het CO2-plan doorgaan'. Daar denken de Republikeinen heel anders over. De uitspraak van het Hooggerechtshof gaat ze nog niet ver genoeg, ze willen dat het plan definitief de prullenbak ingaat. 'Als president Obama zijn zin krijgt, dan gaan alle kolenmijnen naar de verdoemenis. Bovendien worden Amerikanen dan opgezadeld met hogere energieprijzen', aldus Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De Obama-regering heeft nog tot juni de tijd om bepaalde juridische kwesties rondom het Clean Power Plan op te lossen.  

Bron(nen):   NOS  de Volkskrant    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Zeer terecht dat Obama wordt teruggefloten. Kooldioxide is geen vervuiling maar een natuurlijk en ongevaarlijk gas dat ook nog eens goed is voor de plantengroei.

  • Jeroen

   Hahahaha.

   (in antwoord op Burgermans)
  • ThinWhite

   Onder welke steen heb jij de afgelopen decennia gelegen of valt dit onder de categorie sarcasme?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Probeer niet te veel over mij te fantaseren en inhoudelijk te reageren. Er is nog nooit enig hard wetenschappelijk bewijs geleverd dat menselijke CO2-uitstoot het klimaat beïnvloedt. Daarbij zijn CO2-niveaus in het verleden veel hoger en lager geweest dan nu en toen waren er nog geen mensen.

    (in antwoord op ThinWhite)
    • ThinWhite

     Oké ik zal inhoudelijk reageren: yep je hebt toch decennia lang onder een steen geleefd 😀
     Tegen het soort mensen als jij dat de waarheid probeert te ontkennen is niet met redelijke argumenten te discussiëren, want jullie zien in alles een complot, een doofpot, etc. Blijf lekker met je alu hoedje oplopen, dan zorgt de rest van de weldenkende mensheid dat ook jouw toekomst zeker wordt gesteld.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat dacht wel: een hoop geroeptoeter en geen inhoudelijke argumenten.

      (in antwoord op ThinWhite)
 2. Koos

  Dus als ik het goed begrijp ThinWhite is jouw waarheid de enige echte waarheid?

Reacties niet toegestaan