China heeft ‘s werelds grootste luchtverfrisser gebouwd. En het werkt

China heeft een luchtzuiveringstoren gebouwd van honderd meter hoog. Het zou de grootste ter wereld zijn. Het apparaat zuivert tien miljoen kubieke meter lucht per dag en het lijkt te werken.

De toren staat in de Noord-Chinese stad Xian en heeft een positief effect op de luchtkwaliteit in de regio, aldus de South China Morning Post. Onderzoeksleider Cao Junji zegt in de krant: “De toren kent geen gelijke in grootte en de resultaten zijn bemoedigend.” Sinds de start vorig jaar stoot het gigantische apparaat dagelijks 10 miljoen kubieke meter schone lucht uit. Op dagen dat de luchtkwaliteit een kritiek niveau bereikt, brengt de toren het terug naar een gematigd level.

Gemiddeld daalde de hoeveelheid fijnstof (PM 2,5) met 15 procent op dagen dat de vervuiling ernstig was. Dat is vaker in de winter als de stad sterk afhankelijk is van steenkool. De luchtkwaliteit werd de afgelopen maanden gemeten in een gebied van tien vierkante kilometer rondom de zuiveringsinstallatie. Het systeem trekt vieze lucht naar de broeikassen onderin de toren en warmt die op met zonne-energie. De hete lucht stijgt dan op door verschillende lagen van luchtfilters.

China is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het dodelijkste land ter wereld als het gaat om luchtvervuiling. Wereldwijd zou smerige lucht jaarlijks verantwoordelijk zijn voor een op de negen doden. En dat wordt alleen maar erger.

Bron(nen):   The Independent