Bereken nu de totale CO2-uitstoot van je vakantie

Je kunt het hele jaar door de fiets nemen in plaats van de auto, maar vlieg één keer naar de andere kant van de wereld en je doet al je goede bedoelingen weer teniet. En nee, één boompje laten planten ter compensatie is niet genoeg. Daar is een heel bos voor nodig. Mooi dus dat Milieu Centraal ons wil confronteren met de milieuschade die onze vakantie aanricht. Op de website klimaatwijsopvakantie.nl kun je zelf uitrekenen hoeveel CO2-uitstoot er gepaard gaat met je tripje naar het buitenland. Je kunt kiezen uit negen typen vakantie en zeven soorten accommodaties. Ook vink je aan waar je precies heen gaat, hoe lang je gaat en met hoeveel personen. Daar rolt een CO2-emissiecijfer uit dat vervolgens vergeleken wordt met de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van een Nederlands huishouden. Als toegift krijg je milieuvriendelijker alternatieven voorgeschoteld. Daar gaan we:
  • Een echtpaar met twee kinderen boekt een vliegvakantie voor achttien dagen naar het strand in Thailand. Dat kost 12.400 kilogram CO2. Dat is dus bijna drie keer de jaarlijkse uitstoot van het energieverbruik van een gemiddeld gezin thuis.
  • Vier personen die een week op wintersport gaan met een middelgrote auto naar Frankrijk stoten 1.400 kilo aan CO2 uit. Dat is ongeveer een kwart van de gemiddelde uitstoot van een huishouden.
  • Een stedentrip van vier nachten met het vliegtuig naar een een hotel in Lissabon met twee personen kost dan weer 1.700 kilo aan CO2-uitstoot. Meer dus dan die week wintersport met zijn vieren.
Moraal van dit verhaal: neem de auto in plaats van het vliegtuig. Reken hier zelf de CO2-uitstoot van je vakantie uit.  

Bron(nen):   De Volkskrant