China heeft meer water nodig. Dus bouwt het land een regenmachine

China gaat de natuur een handje helpen. Met ingenieuze technologie laten de Chinezen het regenen op het moment dat het hen uitkomt. Zo moet de aanhoudende droogte op het Tibetaanse plateau, Azië’s grootste zoetwaterreserve, worden opgelost.

Het systeem, dat bestaat uit een enorm netwerk van machines die draaien op raketbrandstof, ligt hoog in de Tibetaanse bergen. In de regio moet 10 miljard kubieke meter neerslag extra gaan vallen. Dat is ongeveer 7 procent van China’s totale waterconsumptie, aldus betrokken onderzoekers.

Gigantisch project
Tienduizenden machines zullen worden gebouwd om regen te produceren in een gebied van 1,6 miljoen vierkante kilometer oftewel drie keer de grootte van Spanje. Het wordt het grootste regenproject ter wereld. “Tot nu toe zijn er als experiment 500 machines neergezet op de berghellingen in Tibet, Xinjiang en andere regio’s. De resultaten die we al hebben verzameld zijn veelbelovend,” zegt een onderzoeker tegen de South China Morning Post.

Het idee is niet helemaal nieuw. Andere landen waaronder de Verenigde Staten hebben soortgelijke tests uitgevoerd, maar China is de eerste die het systeem op zo’n grote schaal wil implementeren. De machines stoten na verbranding deeltjes zilverjodide uit. Die worden verspreid in de lucht en binden zich aan wolken. Zo ontstaat regen en sneeuw. Volgens radargegevens kan een zachte bries de deeltjes meer dan duizend meter boven de bergtoppen brengen. Een enkele machine kan een streep van dikke wolken vormen, die zich meer dan vijf kilometer uitstrekt.

Goochelshow
“Soms valt er bijna direct sneeuw nadat we de machine hebben aangezet. Het is alsof je op het podium van een goochelshow staat,” zegt een onderzoeker. Het netwerk is relatief goedkoop. De bouw en installatie van één enkele unit kost slechts een kleine 6.500 dollar. Een vliegtuig dat wolken kan vormen is veel duurder en bestrijkt een kleiner gebied. Er is wel een nadeel aan de nieuwe technologie: zonder wind of als de wind in de verkeerde richting waait, werkt het niet.

Reservoir
De gigantische gletsjers en enorme ondergrondse reservoirs van het Tibetaanse plateau voorzien de grootste rivieren van Azië, zoals de Mekong en de Yangtze, van water. De rivieren, die door China, India, Nepal, Laos, Myanmar en diverse andere landen stromen, zijn de levenslijn voor bijna de halve wereldbevolking. Maar simulaties hebben laten zien dat het plateau de komende decennia een extreem droge periode tegemoet gaat. Er valt niet genoeg natuurlijke regen om het verlies aan water door de opwarming van de aarde te compenseren.

De regenmachines moeten daarom uitkomst bieden. De technologie is ooit ontwikkeld als onderdeel van het Chinese militaire klimaatwijzigingsprogramma. China, maar ook landen als Rusland en de VS, doen al decennia onderzoek naar manieren om natuurrampen, zoals overstromingen, droogtes of tornado’s, op te wekken om zo hun vijand te verzwakken ten tijde van oorlog.

Bron(nen):   South China Morning Post