Uitgelekt VN-rapport: “Opwarming aarde nadert kritiek punt”

De aarde warmt met meer dan anderhalve graad op als er niet snel, verstrekkende maatregelen worden genomen, schrijft het IPCC in een uitgelekt rapport.

Persbureau Reuters kreeg een concept in handen. De klimaatcommissie van de VN waarschuwt daarin meer dan ooit tevoren voor de gevolgen van de opwarming van de aarde.

In het klimaatakkoord van Parijs hebben tweehonderd landen in 2015 afgesproken dat ze alles op alles zetten om de opwarming onder de twee graden en liefst onder de anderhalve graad Celsius te houden. Maar het lijkt erop dat het destijds vooral loze beloften waren. De VS is al uit het akkoord gestapt en ook veel andere landen halen hun doelen niet.

Ze verkiezen economische groei boven het remmen van klimaatverandering. Dat, terwijl dat laatste op de lange termijn veel meer geld zal kosten. Overstromingen en lange periodes van droogte schaden echter vooral de economieën van ontwikkelingslanden.

Nederland presteert na Malta het slechtst van de hele EU als het gaat om het verminderen van CO2-uitstoot. Premier Rutte heeft deze week in het Europees Parlement wel aangekondigd naar 55 procent CO2-reductie te willen. Of dat ook gaat gebeuren, valt nog maar te bezien. Het hele woord ‘klimaat’ kwam in het hele verkiezingsprogramma van de VVD immers niet voor.

Bron(nen):   NOS