Langste verduistering van deze eeuw: de maan kleurt vanavond bloedrood

Vanavond kun je genieten van een spectaculair schouwspel aan de nachtelijke hemel. De maan kleurt bloedrood tijdens de langste maansverduistering van de eeuw. Zelden zal hij bovendien zo goed te zien zijn.

Een eclips of maansverduistering is te zien als de zon, de maan en de aarde op één lijn staan. De maan ligt dan geheel in de schaduw van de aarde. Dat is vanavond het geval tussen 22.30 en 23.15 uur. Dan is de verduistering volledig en is de maan rood. Daarna komt hij weer langzaam uit de schaduw vandaan, wat ook nog de moeite van het kijken waard is. Om 00.19 uur schijnt de maan weer als vanouds.

Omdat hij vrij laag aan de hemel staat, kun je het beste naar een open vlakte gaan als je de eclips goed wil zien. Het best is natuurlijk een plaats met weinig lichtvervuiling.

Behalve dat de maan rood kleurt, lijkt hij ook veel groter dan normaal. Dat komt doordat hij laag staat en je daardoor meer referentiepunten hebt aan de horizon. Verder is Mars zichtbaar als een klein rood sterretje onder de maan. Wie goed zoekt met de verrekijker kan zelfs Venus, Saturnus en Jupiter ontwaren.

Het is al even geleden dat er een totale maansverduistering was, namelijk op 28 september 2015. De volgende is al op 21 januari, maar die is ongetwijfeld niet zo mooi als deze.