Hooi is het nieuwe goud

De droogte brengt ons terug naar de basis: er ontstaat een gebrek aan water en voedsel. Althans dat laatste geldt voor dieren. Overal in Europa dreigt namelijk een tekort aan hooi.

Sommige boeren zijn al begonnen aan hun wintervoorraad en in Zweden worden er hooibalen van het land gestolen. Door de extreme droogte groeit het gras nauwelijks. Zoals je ook buiten hebt kunnen zien liggen de weilanden er bij alsof het de Afrikaanse savanne is. Veehouders kampen daardoor met een ernstig tekort aan hooi.

De prijzen schieten de lucht in. Het Duitse Der Spiegel vergelijkt de handel in hooi inmiddels met de goudhandel. Ook in het buitenland is weinig hooi te vinden. Landen als Frankrijk en Spanje kampen met hetzelfde probleem. Alleen IJsland heeft nergens last van. Daar is zelfs een hooi-overschot.

Regen is de oplossing, maar dan nog duurt het enkele weken voor het gras weer gaat groeien. Mogelijk kan het eerste gras dan pas in het najaar worden gemaaid. Omdat de herfst vaak nat en donker is, droogt het gras minder goed, waardoor de kwaliteit van het hooi slechter is.

Bron(nen):   Newsmonkey