Enorme holte bedreigt gigantische gletsjer op Antarctica

Alweer een klimaattegenvaller: Onder de Thwaites-gletsjer op Antarctica zit een gigantische holte verborgen. Van de 14 miljard ton ijs die er eens zat, is niet veel meer over.

Het gapende gat dat onder de gletsjer zit is 300 meter hoog en 4 bij 10 kilometer groot. De oppervlakte is daarmee vergelijkbaar met Schiermonnikoog. De holte is een probleem, schrijft hoofdonderzoeker Pietro Milillo in het Amerikaanse blad Science Advances. “Als er meer warmte en zeewater onder de gletsjer komt, smelt die sneller.’’

De gehele gletsjer is ongeveer zo groot als Florida. Mocht die helemaal wegsmelten dan stijgt de zeespiegel naar verwachting met 65 centimeter. Vandaar dat de Thwaites-gletsjer geldt als een van de gevaarlijkste ter wereld. “We vermoeden al jaren dat hij niet stevig vastzit aan het grondgesteente eronder. Dankzij de nieuwe generatie satellieten kunnen we nu eindelijk ook de details zien,’’ schrijft onderzoeker Eric Rignot van de University of California.

De verborgen holte is niet het enige probleem met de gletsjer. Op sommige plaatsen trekt het ijs met 800 meter per jaar terug en smelt het driftijs jaarlijks met 200 meter. Bovendien houdt de gletsjer omliggende ijsmassa’s in bedwang. Als dat allemaal wegvalt zou de zeespiegel met nog eens 2,4 meter kunnen stijgen. De Thwaites-gletsjer wordt dan ook beschouwd als cruciaal voor de hele regio.

Bron(nen):   AD