Een vijfde van de dieren sterft na inslikken stukje ballon

Ballonnen zijn veel schadelijker voor zeevogels dan gedacht. Een op de vijf die een stukje binnenkrijgt sterft aan de gevolgen.

Onderzoekers van de universiteit van Tasmanië stellen dat zacht plastic zoals dat van ballonnen extreem dodelijk is. Ze bestudeerden de doodsoorzaak van 1.700 zeevogels, samen goed voor 51 soorten. Een op de drie had afval ingeslikt en een kwart van de sterfgevallen kon in verband worden gebracht met plastic.

“Van de ingeslikte stukjes was maar 5 procent zacht plastic, toch is het verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van de sterfte”, aldus hoofdonderzoeker Lauren Roman. Een ballon is volgens de onderzoekers 32 keer dodelijker dan hard plastic.

De meeste vogels overleden door een blokkering van de spijsvertering, maar ook infecties bleken vaak tot de dood te leiden. “Stukjes hard plastic kunnen gemakkelijker door het spijsverteringsstelsel worden afgevoerd, terwijl zacht plastic eerder samengedrukt wordt en dan fatale blokkades vormt.”

Toch benadrukken de onderzoekers, die hun studie publiceerden in vakblad Scientific Reports, dat ook hard plastic een groot probleem is voor zeevogels. “Harde plastics mogen dan op zich minder dodelijk zijn, ze zijn wel nog altijd verantwoordelijk voor meer dan de helft van de sterfte onder de zeevogels die we onderzochten.”

Bron(nen):   Live Science