VN-rapport: De massasterfte van dieren en planten bedreigt de mensheid

De toekomst van de mensheid wordt bedreigd door de wereldwijde afname van planten en dieren. Dat stelt een groep belangrijke wetenschappers in een alarmerend VN-rapport maandag.

Net zo erg als klimaatverandering
Het verlies van biodiversiteit is net zo’n grote bedreiging voor het menselijk ras als klimaatverandering schrijven de experts. Tot een miljoen soorten worden met uitsterven bedreigd in wat de zesde massa-extinctie wordt genoemd.

De studie van de Verenigde Naties is de grootste over dit onderwerp en waarschuwt dat directe actie nodig is, omdat het welzijn van huidige en toekomstige generaties onder druk staat doordat belangrijke voedings- en watersystemen op instorten staan.

Grootste uitdaging voor komende decennia
“Het verlies van soorten, ecosystemen en genetische diversiteit is nu al een wereldwijde bedreiging voor het welzijn van de mens,” aldus Sir Robert Watson, voorzitter van het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) in een paper, die voorafgaat aan het rapport.

“Het beschermen van de onschatbare bijdragen van de natuur aan het menselijk leven is de uitdaging van de komende decennia. Beleid en actie op elk niveau zullen echter alleen slagen als ze zijn gebaseerd op de beste kennis en bewijsvoering,” klinkt het.

Uitsterven bijen groot probleem
Volgens het rapport is de destructie van de natuur net zo’n groot gevaar voor het voortbestaan van de mensheid als klimaatverandering. Drie kwart van het landoppervlak op de wereld is veranderd, schrijven de wetenschappers. Veel soorten zullen binnen enkele decennia uitsterven. De meeste vis in de oceanen raakt op. Ook insectensoorten verdwijnen massaal. Vooral het uitsterven van bijen vormt een groot gevaar, waarschuwen de wetenschappers.

Populaties van zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën zijn in veertig jaar tijd met zestig procent gekrompen, zo waarschuwde het Wereldnatuurfonds vorig jaar al. Als we niet snel in actie komen, kan dat grote gevolgen hebben voor het welzijn van de mens.

Bron(nen):   The Independent