Kinderen het vaakst gebeten door hond: 5 tips om dat te voorkomen

Alleen al in de Verenigde Staten worden elk jaar bijna 5 miljoen mensen gebeten door een hond. Kinderen lopen verreweg het meeste risico. Reden voor onderzoekers om nader in te gaan op de rassen die het vaakst bijten. Artsen hopen dat ouders van jonge kinderen deze informatie gebruiken bij de aanschaf van een hond.

Opmerkelijk genoeg was bij 60 procent van de bijt-incidenten het ras onbekend, omdat het een gemengde hondensoort betrof. “Omdat we daardoor vaak het ras niet kenden hebben we naar andere factoren gekeken, zoals het gewicht van een hond en de vorm van de kop,” legt hoofdonderzoeker dr. Garth Essig van Ohio State University uit.

Van de 4,7 miljoen Amerikanen die jaarlijks worden gebeten door een hond heeft 20 procent medische hulp nodig. Dat zijn grotendeels kinderen tussen de 5 en 9 jaar oud. “Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar, omdat ze de subtiele signalen die een hond afgeeft voor hij bijt, niet opmerken, aldus dr. Charles Elmaraghy.

Pitbulls en gemengde rassen bijten het vaakst, evenals honden met een brede, korte kop en honden die tussen de 30 en 45 kilo wegen.

Enkele tips van de onderzoekers als je wil voorkomen dat je kind gebeten wordt:

1. De meeste kinderen worden gebeten door de eigen hond van het gezin en dan vooral als ze het dier benaderen terwijl het slaapt. Houd de rustplaats van je hond dus uit de buurt van plaatsen waar kinderen rennen en spelen.

2. Vaak worden kinderen gebeten terwijl er gewoon een volwassene in de kamer is. Als je geen aandacht hebt voor je kind en de hond dan kun je er beter voor zorgen dat er een fysieke afscheiding is tussen beiden.

3. Leer je kinderen dat ze uit de buurt van de hond moeten blijven als het dier aan het eten is. Bied je hond een rustige plaats waar hij ongestoord kan eten.

4. Leer je kinderen om niet in de hondenmand te kruipen of op andere plaatsen te komen waar de hond vaak ligt.

5. Leer je kinderen om er een volwassene bij te halen als de hond een speeltje of snack inpikt. Je peuter of kleuter moet nooit proberen om het ding zelf terug te krijgen.

 

Bron(nen):   Science Daily