Nederlander ontwikkelt mogelijk wondermiddel tegen eikenprocessierups

Hans Bok uit Vaassen zegt 'een magistrale oplossing' te hebben gevonden voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Het zou gaan om een volledig natuurlijk middel dat onder meer knoflook bevat. In de gemeente Heerde testte hij het goedje. De nesten met rupsen zouden inderdaad zijn afgestorven. Bok is directeur van het bedrijf Allicin Animal Care International. “Wij hebben een honderd procent natuurlijke stof kunnen ontwikkelen die de rups doodt en waaraan een zogenaamd barrièremiddel is toegevoegd. Daardoor komt er een glad omhulsel om de nesten waarbinnen ook eitjes, verdwaalde larfjes en motten afsterven. Tevens blijven de irritante brandharen daarin achter.”

Pluspunt is dat het allemaal op natuurlijke basis is. “Je kan het allemaal laten hangen, want alle stoffen zijn non-toxisch en alles kan worden opgegeten door vogels. Een natuurlijke, goedkope oplossing, dus.”

Woordvoerder Marten Venema van de gemeente Heerde laat weten dat Bok inderdaad testen heeft uitgevoerd op een zestal eikenbomen. Waarschijnlijk volgen er meer testlocaties. Wel geeft hij aan: "Wij zijn op het moment nog niet genoeg op de hoogte van de resultaten om conclusies te trekken, maar hopen natuurlijk dat dit goed uitpakt. Bestrijding van de eikenprocessierups zal de komende jaren hard nodig zijn. Hoe meer biologische middelen we daarvoor hebben, hoe beter.’’

Bron(nen):   HLN