Einde van de hitte: eerste onweersbuien in zicht

Nog één hele warme dag en dan is het voorbij, maar de verschillen zijn groot. Waar het uiterste noorden van het land nog een tropisch weekend tegemoet gaat, begint het in het zuidwesten vanmiddag al te regenen.

"In het zuidwesten en later ook westen kan het door wind van zee een stuk sneller afkoelen. Rond zonsondergang is het in het binnenland nog zo’n 30 graden terwijl in Zeeland en Zuid-Holland de thermometer al gezakt is naar 20 tot 21 graden", meldt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.

Die scherpe tweedeling heeft te maken met een zogenoemde windsprong.
"In het westen en zuiden van het land wordt de wind west tot noordwest en koele en vochtige lucht stroomt vanaf zee het land binnen. In het noorden en oosten blijft de wind juist pal oost en zien we nog de droge en warme lucht. Dit leidt tot grote verschillen in temperatuur,” aldus Klaassen.

Zaterdag kunnen er in het hele land forse onweersbuien vallen, die mogelijk tot wateroverlast leiden. Ook zondag is er in het zuiden veel kans op regen. In het noorden blijft het nog een weekendje stralend weer.