Zo ongelooflijk veel voedsel verspillen we per jaar (en dan zijn we nog lang niet de ergste in Europa)

Klimaat, natuur en milieu
vrijdag, 12 april 2024 om 10:08
bijgewerkt om vrijdag, 12 april 2024 om 13:07
anp 405288383
We gooien in de Europese Unie per persoon 131 kilo voedsel per jaar weg. Dat is meer dan 2 kilo per week. Nederland zit met 148 kilo nog ruim boven dat gemiddelde.
Het komt in totaal neer op 58 miljoen ton aan voedselverspilling in 2021. En dat hoeven we niet af te schuiven op de horeca of de supermarkten. 54 procent daarvan komt namelijk voor rekening van huishoudens, oftewel 31 miljoen ton aan goed eten dat in de vuilnisbak verdwijnt. Tijdens de productie van eten en drinken gaat 21 procent verloren en de rest wordt verspild door restaurants, supermarkten en bijvoorbeeld zorginstellingen.
Maar de verschillen binnen Europa zijn groot. Je hóéft dus niet zo veel weg te gooien. In Zweden, Kroatië en Slovenië bijvoorbeeld wordt maar ongeveer half zo veel voedsel verspild als in Nederland. België, Denemarken, Griekenland en Portugal spannen echter de kroon. Onze zuiderburen gooiden maar liefst 262 kilo per persoon per jaar weg in 2021.
Infographic: The Scale of Food Waste in Europe | Statista You will find more infographics at Statista