Duitsland vraagt: maak van ons geen Führer

Ze beginnen er aan te wennen, de Duitsers. Eerst mogen ze miljarden overmaken, naar Griekenland, naar Portugal, naar Cyprus. En nadat dat geld is aangekomen, worden de Duitsers beschimpt en wordt Merkel weer eens vergeleken met Hitler. De Duitsers stellen zich sinds 1945 bijna altijd schuchter op, schrijft de Economist daarover. Ze willen niet domineren, maar samenwerken. Maar door de kracht van Duitsland wordt het land in de rol van leider gedrongen. De Europese unie was bedacht om Duitsland in het gareel te krijgen, maar is geworden tot een machinerie die de Duitse macht alleen maar benadrukt. En in de crisis die Europa nu teistert kan Duitsland twee dingen doen. Lijdzaam toezien, of leidend handelen. Dat eerste is geen optie, omdat het Duitse leiderschap nodig is om uit de crisis te komen. Maar het tweede kan eigenlijk ook niet, omdat de Duisters dan weer voor Führer worden uitgemaakt. Maar het ongeduld groeit bij de Duitsers, schrijft de Economist. Steeds maar solidair moeten zijn met zwakke landen gaat vervelen. Zeker als daar beledigingen als beloning voor komen.

Bron(nen):   The Economist      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edwin67veen

  Alle mensen die de Duitsers met Nazi’s vergelijken moeten zich diep en diep schamen. Ik heb een groot respect voor Duitsland, Duitsers en hun geduld om iedereen die er zelf een puinhoop van gemaakt hebben, uit de shit te helpen.
  Ik stel zelfs voor om volgend jaar als Herman van Rompuy stopt met zijn presidentschap, Angela Mekel voor te dragen als nieuwe EU president.

 2. Willem

  Ik vind dat Duitsland door moet gaan met solidair zijn en geld delen met de armere landen op zo een manier dat ze zelfstandig worden. En de Zuidelijke landen moeten vooral dankbaar zijn. Zo dat de EU sterker wordt, maar ja politiek…….

  • bierneus

   En hoe werkt dat precies, geld delen zodat ze zelfstandig worden? Het wordt tijd dat Duitsland eens zegt: bekijk het maar, zelf in de nesten gewerkt, zelf eruit komen. Zo word je zelfstandig.

   (in antwoord op Willem)
 3. Peter Smokers

  Dit is allemaal propaganda.
  Nederland werd in de 2de wereld oorlog geannexeerd door de Duitsers.

  Kan iemand mij bevestigen dat de 2de en 1ste wereld oorlog daadwerkelijk geweest is en door de Duitsers is begonnen ?
  Hoe kan het dan dat een land al zo snel aan de top is gekomen en dat wij nog steeds in de schulden zitten ?

  Duitsland had niks en daarom startte het een wereld oorlog ?
  Dat is toch volkomen larie ?
  Nu hebben ze ineens alles.
  Wie zegt dat de geschiedenisboekjes echt zijn ?

  Als er een holocaust is geweest waarom worden de Joden dan weer vervolgd ?

  Kan niemand dan bedenken dat de geschiedenisboekjes niet kloppen ?
  Ok, Engels is de wereldtaal. Niet Duits.

  Nederland is allang failliet.
  Maar die eurobonds komen er, door Merkel, en dan gaan we massaal aan het gas.
  Waarom beslist overigens alleen Duitsland ?

  • knier

   Ehm….pilletje vergeten,vanmorgen ?

   (in antwoord op Peter Smokers)
   • Niegol

    hij vergeet m iedere dag. Gewoon negeren, er komt toch alleen maar dagelijks dezelfde klaagzang uit.

    (in antwoord op knier)
  • John

   Ik weet niet wat voor geschiedenisboekjes u leest, als u ze al leest, maar het moeten wel heel rare boekjes zijn. Alle standaardwerken op dit gebied kunnen uw onwetendheid en twijfels voorgoed wegwerken. Ik zou zeggen: aan de slag en word wijzer.
   Misschien droomt u dan niet meer zulke benauwde dromen.

   (in antwoord op Peter Smokers)
  • Erwin

   Nee, de Tweede Wereldoorlog is inderdaad nep, ik denk dat mijn opa mij al die tijd voor de gek heeft gehouden…..

   (in antwoord op Peter Smokers)
  • Karel Kritisch

   Ik raad u aan snel een afspraak te maken met een psycholoog/psychiater. U zit kennelijk in een psychose.

   (in antwoord op Peter Smokers)
 4. John

  Men is daar “barking up the wrong tree” zoals de Britten dat vanouds zeggen over mensen die een zondebok op de verkeerde plaats zoeken.
  Merkel heeft veel tegenstand in eigen land voor de tot nu toe grote geneigdheid mee te gaan in steunplannen. De schuld van de ellende in Italië, Griekenland, Cyprus moeten ze in eigen gelederen zoeken.
  Merkel’s portret met een snorretje versieren is zonder meer respectloos en beledigend. Duitsers hebben zich nu 65 jaar buiten allerlei conflicten gehouden, dat is heel wat vredelievender dan Nederland dat onmiddellijk begon met oorlogvoeren in 1946 en sindsdien constant is blijven trappelen van ongeduld om aan alle door Amerikanen voorgenomen missies deel te nemen.

 5. Karel Kritisch

  Die Zuid-Europese schooiers moeten blij zijn dat de Duitsers hun uit de brand helpen. Er is nu niks mis met Duitsland, integendeel. Liever de Duitsers dan de Fransen of de Engelsen.

Reacties niet toegestaan