Rode Kruis: onlusten dreigen in heel Europa

Terwijl de rust in Zweden enigszins lijkt te zijn weergekeerd waarschuwt de hoogste baas van het Rode Kruis Bekele Geleta’ voor de kans dat onrust in meer Europese landen dreigt. In een gesprek met de Independent waarschuwt hij dat in veel landen grote groepen burgers hard worden getroffen door de crisis en de bezuinigingen. Dat kan gevolgen hebben. In landen als Spanje en Griekenland ligt de jeugdwerkeloosheid boven de 50 procent, maar ook in de meeste andere Europese landen is de werkloosheid hoog en stijgend. "Als daaraan niet iets verandert, dan zal het onbehagen toenemen," zegt Geleta. "Ik sluit meer onlusten niet uit, want als jonge mensen niets te doen hebben, als ze geen perspectief hebben, dan leidt dat tot onrustgevoelens en tot politieke agitatie." Het Rode Kruis wil vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid regeringen waarschuwen, zegt Geleta. Er moet iets veranderen om erger te voorkomen

Bron(nen):   Independent on Sunday      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. AVandersloot

    Ook in een crisis verzet een mens niet graag de bakens als het niet strikt noodzakelijk is. Doen alsof de neus bloedt is meestal de strategie die gevolgd wordt. Onzekerheid en ongerustheid worden weggestopt en kunnen op een ander moment uitbarsten in de vorm van agressie. In de lilaca wordt geprobeerd om de energieën en krachten in de eigen lichaamsmaterie te leren kennen. Zo kan iemand op een rustige manier bekijken wat er in de wereld en bij hemzelf aan de hand is en welke actie daarbij behoort. In een crisis geeft het houvast als iemand zichzelf al een klein beetje kent. Er hoeven dan geen opgekropte zaken op een ongecontroleerde manier naar buiten te barsten.

  2. kletsmajoor

    Jonge mensen kunnen het best zelf initiatief nemen om werk te creëren, bv. in de vorm van een bedrijfje o.i.d. Er zit niet een knopje op het bureau van de minister president waarmee hij de werkgelegenheid omhoog kan draaien. Deze vorm van maakbaarheidsdenken is nog altijd wijdverbreid. De regering kan er hooguit voor zorgen dat de barrières voor nieuwe bedrijvigheid minimaal zijn.

    • grasspriet

      Ik geloof niet dat er ook maar iemand is die zich voorstelt dat de MP een knopje voor werkgelegenheid heeft. De MP heeft echter wel de macht de burgers mee te laten beslissen in hoeveel Brussel wij willen maar dat doet hij niet. Integendeel hij verkoopt ons aan Brussel alsof we een stel oude sokken zijn. Brussel zegt ‘spring’ en de MP vraagt ‘hoe hoog’ ipv ‘moment Brussel, dat ga ik even overleggen’.

      Brussel is een bodemloze put waar steeds meer tegenstand tegen komt. En het geld wat in de put verdwijnt kan in plaats daarvan ook ingezet worden voor onze eigen inwoners zodat de kloof niet steeds groter wordt en iedereen wél tevreden kan zijn. Zodat we niet kapot bezuinigt worden maar iets te besteden houden.

      (in antwoord op kletsmajoor)
      • kletsmajoor

        Ik bedoel het ook niet letterlijk. Het gaat me erom dat veel mensen denken dat een regering tamelijk direct de werkgelegenheid kan aansturen terwijl het een samenspel is van veel factoren waarvan de meeste buiten controle van de regering liggen. Gelukkig kunnen we minstens elke vier jaar de politici straffen c.q. belonen voor hun beleid.

        (in antwoord op grasspriet)
      • Niegol

        ik ben het met je eens dat het democratish gehalte van de EU bedroevend laag is, dat de Brussel-Straatsburg optocht achtelijke geldverspilling is, dat de olijfolie-wet genant was (gelukkig verleden tijd), dat de (minimaal belaste) salarissen van de EU top veeeel te hoog zijn en dat daardoor er een flinke en terechte weerstand tegen de EU ontstaat. Echter “ruggespraak” houden bij iedere beslissing is denk ik niet het juiste antwoord. Daardoor zullen alleen beslissingen nog trager genomen worden en belangrijke, controversiele zaken ontweken (onmogelijk consensus te bereiken door teveel Nationaal belang).

        Nee, ik denk dat de EU instanties eens moeten democratiseren en dan ook op bepaalde terreinen echt beslissingskracht mogen hebben.

        Geef mij maar het VS model, het Zwitserse of het (nieuwe) VK model. Een paar zaken op EU nivo goed regelen (voor iedereen), de rest op nationaal nivo beslissen.

        Bang voor een uitbreiding van de EU-macht hoeven we dan ook niet meer constant te zijn, kijk maar wat er in de VS gebeurd als de federale overheid zich in de prive zaken van de staten gaat mengen.

        (in antwoord op grasspriet)
      • Edwin67veen

        En ja hoor Brussel krijgt weer de schuld. En dit terwijl Brussel (de EU) de afgelopen 10 jaar meer voor burgers hebben gedaan dan onze overheid. De EU-burgers zijn nog nooit zo goed beschermd geweest tegen grote multinationals dan nu onder EU-vlag. Ook het beleid van de EU is de afgelopen jaren vele keren beter dan de nationale overheid de laaste 20 jaar gehad heeft. En die strenge 3 procent regel is een regel die juist onze overheid op handen droeg. (Ik vind 0% nog beter trouwens). Maar ja, nu komt het niet meer zo uit he, want nu moeten we zelf met de billen bloot. Maar dan kunnen we altijd de EU de schuld nog geven. Da’s lekker makkelijk en we zijn het gewend.
        Maar droom maar lekker verder hoor. Die verenigde staten van Europa gaat er komen. Liever vandaag dan morgen.

        (in antwoord op grasspriet)
    • JOHNN

      Dat is allang tot de bodem uitgeprobeerd. Het wemelt intussen van de klussenbedrijfjes, personal assistents, freelance organizers, etc. etc., die nu achter elkaar op een minimum terugvallen of failliet gaan. We hebben sinds het begin van de crisis een geflatteerd werklozengetal. Zoals we vroeger de wao’ers (die bv in Duitsland wel aan het werk bleven), niet meetelden, tellen we nu de zzp’ers niet mee. Maar nu komen tenslotte toch de ware cijfers naar boven.
      Ons beleid is tot nu heel succesvol geweest om bedrijven aan te trekken die alleen op de flutbelasting voordelen afkwamen, maar in feite brievenbusfirma’s waren. Had men dezelfde energie gestoken in het faciliteren van echte maak-industrie dan hadden we er nu niet zo voorgestaan als het is, doch waren vergelijkbaar geweest met de Bondsrepubliek.
      Maar gedane zaken nemen geen keer. Nieuwe zzp’ers zijn vrijwel kansloos en krijgen daarom (terecht) geen bankkrediet. MP Rutte moet minder lachen en ‘niks aan de hand’ doen. In feite is hij even slecht als de VOC mentaliteit roepende Balkenende. Heel goede kruideniers die op de winkel passen (en op hun eigen zetel) maar visieloos voor een toekomstig Nederland. Ik vind dit VVD gedomineerde kabinet troosteloos, gekenmerkt door hun enthousiasme voor 130 km snelheid, dat nu weer het rechts inhalen wil legitimeren.
      En dat alles na zoveel “denktanks”, “task forces” Opstelterig gebral.

      (in antwoord op kletsmajoor)
      • kletsmajoor

        Het gaat me om werklozen die door eigen initiatief en innovatie nieuw werk kunnen creëren. Niet over mensen die (nog) een baan hebben maar door werkgevers gedwongen worden ZZP-er te worden om op personeelskosten te besparen.
        Overigens particulier initiatief werkt wel. Bijna alle bedrijven op de wereld zijn zo begonnen en die zorgen dus voor bijna alle banen op de wereld.

        PS: Wat is er met je Nick gebeurd? Opeens in hoofdletters. Was je oude Nick opgeheven?

        (in antwoord op JOHNN)
  3. mensenmens

    De samenhang tussen Leefbaarheid en economie en de invloed op sociaal gedrag kunnen niet los van elkaar worden gezien.
    In tijden van schaarste en toenemende ongelijkheid gaan het wringen tussen personen en groepen.
    Streven naar gelijkheid en gelijkwaardigheid een schier onmogelijke opgave?

  4. Karel Kritisch

    Als je bij de mobiele eenheid gaat heb je dus volop werk…

  5. Edwin67veen

    Er moet iets veranderen om erger te voorkomen. Lekker makkelijke uitspraak, maar kom dan eens met een goede oplossing. Na jaren van lenen, lenen en nog eens lenen krijg je nu betalen, betalen en nog eens betalen. Simpel toch!
    De enige oplossing is zorgen dat je schulden dalen, uitgaven minder worden dan de inkomsten en tja, da’s niet makkelijk voor ons verwende westerlingen. Misschien kunnen we eens stage lopen in Afrika, China, India, Peru, Afganistan, etc. etc. etc. die hebben nog nooit echte rijkdom meegemaakt. We gaan gewoon een stapje terug omdat we boven de stand geleeft hebben. Veel vrij, veel geld. Het kon niet op.
    En kom nu niet met opmerkingen als: De overheid is verantwoordelijk door dit beleid, of ze moeten banen scheppen of ze moeten groei scheppen, want deze amerikaanse manier maakt het op termijn alleen nog maar erger. Dat is het zelfde als de schulden afbetalen met een creditcard.

  6. Henk de Vries

    @Edwin67veen:disqus Geld IS schuld. De enige manier hoe geld op de kapitaalmarkt kan komen is via een lening. Kijk Money as debt op Youtube.

  7. Frank

    Tid voor bintcoin het decentraal geld , en barther systemen. zodat je de euro kunt negeren. http://www.bitcoinspot.nl/menuitemveelgesteldevragen.html en http://www.democratandchronicle.com/VideoNetwork/2270165654001/Dealership-barters-cars-the-old-fashioned-way?nclick_check=1

Reacties niet toegestaan