Schaf het ontslagrecht af

Opinie
door Admin
zondag, 15 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er komt een explosieve groei van de werkloosheid, zo voorspelt de Economist. Iedereen kent foto’s uit de jaren dertig met lange rijen voor de loketten en die tijd is weer nabij. Al die mensen zonder werk is geen kwestie van leven of dood, want in het rijke westen bestaan veel mooie voorzieningen, maar er komen wel massale ontslagen op ons af. En de vraag is: wat moeten de overheden doen? In de Verenigde Staten raakten 4,4 miljoen mensen hun baan kwijt sinds het begin van de recessie (december 2007), inclusief de 200.000 nieuwe werklozen per maand die de laatste drie maanden op straat kwamen te staan. In de VS is nu 8,1 procent van de beroepsbevolking werkloos. Europa lijkt minder hard getroffen maar let op, zegt de Economist, hier gaat het beslist niet beter. Groot Brittannië zit al in een flinke dip, Spanje en Ierland staan er bijzonder slecht voor en de rest komt heus wel aan de beurt. Eind 2010 staat het werkloosheidspercentage hier op zo'n tien procent.
De politiek moet nu te hulp schieten, zo is de algemeen heersende gedachte. Banken hebben eerder al miljarden van de overheid gehad en nu is de arbeidsmarkt aan de beurt. Maar dat is misschien wel een heel slecht idee.
Wat nodig is, dat is een flexibele arbeidsmarkt. Er zijn allerlei banen die op het punt staan te verdwijnen en die komen gewoon nooit meer terug.Daarom moeten een aantal privileges van werknemers worden afgeschaft, zodat ondernemers makkelijker van hun personeel af kunnen komen. Hoe makkelijker mensen op straat worden gegooid, hoe makkelijker het is om weer nieuwe activiteiten op te zetten.
Allerlei overheidsprogramma's om mensen vandaag hun baan te laten behouden, zijn morgen een sta in de weg. Als politici deze stap niet durven maken, zo voorspelt de Economist, gaat de huidige misere nog heel lang duren.
Bron(nen): The Economist