Reaguurders zijn gek

Heel goed wat Virginia Heffernan vandaag in The New York Times doet: nog eens stilstaan bij de onzin die lezers op internet schrijven. 
Ze neemt als voorbeeld het werk van Anne Applebaum. Applebaum is een gevierd commentator in de Verenigde Staten en publiceert met grote regelmaat in The Washington Post en op Slate.com. Ze schrijft over zaken waar ze verstand van heeft en komt doorgaans met heldere en spitsvondige analyses. 
Dus je zou denken: wat een voorrecht om haar stukken te lezen en eenmaal online, zullen de lezers wel erg hun best doen om daar hun eigen belangwekkende commentaren tegenover te stellen. 
Heffernan bijt zich vast in de vele honderden reacties die ze onder de Applebaum-artikelen aantrof en schrikt zich wild: wat een gekte, wat een agressie, wat een bij tijden antisemitische waanzin. 
De veelal banale reacties zijn geen glimp van de stukken van Applebaum, maar moet je eens zien hoe ze haar tegemoet treden. Ronduit onbeschoft. Van de faam van Applebaum die ze geniet in de ' normale' wereld, blijft op internet nagenoeg niets over. 
Hoe dat komt? Op internet voeren gekken het hoogste woord. Tot ergernis van velen. Terwijl bijna niemand er iets van zegt. 
Leve het vrije woord, zullen we maar denken.

Bron(nen):   The New York Times