Varkensgriep onze eigen schuld

De Mexico-griep is geen ongelukkig toeval of een speling van de natuur. Nee,  we hebben die zelf veroorzaakt omdat we willen dat ons vlees zo goedkoop mogelijk wordt geproduceerd.
Volgens The Independent is een toenemend aantal wetenschappers er van overtuigd dat we de ziekte aan onszelf te danken hebben. "Op het eerste gezicht slaat dat nergens op: virusziektes zijn er de eeuwen door geweest. Ze zijn een onvermijdelijk kwaad zoals aardbevingen en tsunamis. Maar er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat we door ons gedrag - ongewild - het tempo waarin dodelijke virussen muteren aanjagen. Dat zit hem in de wijze waarop we vlees produceren. "
Op traditionele boerderijen leefden twintig gezonde varkens, met voldoende weerstand. Nu leven 10.000 gestreste varkens op een kluitje, vrijwel zonder weerstand. De varkens zijn in paniek, depressief, zitten te dicht op elkaar en hebben daardoor geen enkele weerstand. En als een virus eenmaal is ontstaan, zijn er meteen 10.000 varkens besmet.
Dr Michael Greger, directeur Public Health and Animal Agriculture bij de Humane Society: "Dat levert een perfect klimaat op voor de ontwikkeling van heel gevaarlijke virussen. Daarom kijken wetenschappers van deze epidemie niet zo op. Het moest bijna wel gebeuren."
Dr Ellen Silbergeld, van de Johns Hopkins Universiteit zegt dat er een directe link is tussen de intensieve veehouderij en de huidige griep. Het aantal varkens in de bio-industrie  in de Verenigde Staten nam tussen 1992 en 2001 toe van 13 naar 75 procent. En sindsdien duiken er ook steeds nieuwe griepvirussen op. Dat is geen toeval. De griep ligt aan onszelf.

Bron(nen):   The Independent