SP helpt onafhankelijke politiek om zeep

Ronald van Raak van de SP wil een einde maken aan de riante wachtgeldregeling voor politici, want: zakenvullerij en zelfverrijking.
Maar is dat wel terecht? Natuurlijk niet, schrijft Bart Jan Spruyt in een column op zijn eigen website. Het wetsvoorstel van de SP is 'links populisme op zijn allervenijnigst en zijn allerslechtst'. Spruyt: "Het getuigt vooral van een schrijnend gebrek aan historische kennis, wat opmerkelijk mag heten bij Van Raak, die een gepromoveerd historicus is (zij het aan de universiteit van Amsterdam)."
Een politicus is niet zo maar een werknemer van zijn fractie, betoogt Spruyt. Want een politicus hoort onafhankelijke meningen te verkondigen en daar hoort ook financiële onafhankelijkheid bij. Zodat een volksvertegenwoordiger af en toe ook iets kan zeggen dat zijn partijleider misschien niet aanstaat, zonder dat hij meteen hoeft te vrezen voor armoede.
Een enkele politicus heeft die financiële onafhankelijkheid weten te bereiken door eerst carriere te maken in het bedrijfsleven, maar de meeste politici is dat niet gegeven. "Om ervoor te zorgen dat álle politici enigszins vrij ten opzichte van hun politieke werkgever kwamen te staan, is er die wachtgeldregeling, zodat zij het na een conflict met de politieke top nog even kunnen uitzingen," schrijft Spruyt, waarna nog één rechtse uithaal volgt op de kaak van Ronald van Raak: "Wanneer je lid bent van een partij met stalinistische en volstrekt monistische kaders begrijp je dat natuurlijk allemaal niet."

Bron(nen):   Bart Jan Spruyt