Chappaquiddick

Politiek
door Admin
donderdag, 27 augustus 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
President Barack Obama onderbrak zijn vakantie in Martha's Vineyard om blijk te geven van zijn betrokkenheid bij de dood van 'zijn vriend' Ted Kennedy.
Ook toevallig. Ongeveer 10 mijl verwijderd van zijn vakantieoord heb je een kleine houten brug die daar staat als herinnering aan een van de capriolen van de betreurde Kennedy, in Chappaquiddick.
Het was vorige maand precies 40 jaar geleden (19 juli 1969) dat senator Kennedy (37) hier de brug miste na een lange dag van zeilen en plezier maken met een stel vrienden en vriendinnen die eerder hadden meegewerkt aan de presidentscampagne van zijn broer Robert. Behalve veel zeilen was er ook veel gedronken.
Toen de auto te water raakte, wist de chauffeur te ontsnappen, maar zijn reisgenote, de 28-jarige Mary Jo Kopechne, was dit lot niet beschoren en verdronk.
Pas 10 uur later meldde Kennedy zich bij de politie en vertelde wat er gebeurd was. Nog weer later verklaarde hij dat hij bijzonder betreurde wat er was voorgevallen, maar ontkende dat drankmisbruik in het spel was.
De rechtbank van Massachusetts stond hier tegenover de machtigste familie van de staat en maakte zich er vanaf met een nepvonnis. Kennedy was gered, maar zijn reputatie was besmeurd.
De brug waar de grote Oldsmobile van Kennedy vanaf reed, staat er nog steeds en deze week kwamen er verscheidene mensen samen. In The Daily Telegraph vertellen ze hoe ze terugkijken op deze gebeurtenis. Achter de 2e link: een uitgebreide fotogallerij uit The New York Times.