Waarom Amerika en China zullen clashen

De ruzie tussen Google en China is veel meer dan de vete tussen een groot bedrijf en een ver land, zo beweert de Financial Times
Lange tijd dachten Amerikaanse politici en intellectuelen dat met de toenemende welvaart in China ook de vrijheden in de grootste dictatuur ter wereld zouden toenemen. De presidenten Clinton en Bush ware deze mening toegedaan en Thomas Friedman, de beroemdste columnist ter wereld (New York Times), schreef talloze malen dat de globalisering China tot een modern en vrij land zou maken. "China’s going to have a free press. Globalisation will drive it,” zo voorspelde hij.
Dit denkbeeld, aldus Gideon Rachman van de Financial Times, is aan herziening toe. China wordt steeds rijker en steeds moderner, en gaat gewoon door censuur te plegen, vrijdenkers in de gevangenis te stoppen en staat geen politieke hervormingen toe. Shit, de wereld blijkt heel anders in elkaar te zitten dan werd gedacht.
Sterker nog, terwijl de Chinese macht in de wereld toeneemt, lijkt ook de repressie toe te nemen. Het feit dat Google nu dreigt uit China te vertrekken, ziet Rachman als een signaal dat voor de VS de maat vol is.
Zeker, iedereen wil geld verdienen, ook door zaken te doen met China, maar in de VS zullen activisten, opinieleiders en politici meer en meer in opstand komen tegen de brute Chinese handelwijze. 
Amerika zal zich daarbij steeds harder en onverzoenlijker opstellen en als ook China voet bij stuk houdt, wordt dat een geweldige clash.

Bron(nen):   Financial Times