Politieke ideeen moeten worden getest

In de wereld om ons heen wordt zo'n beetje alles getest. Grote kans dat de koekjes die u bij de thee neemt zijn getest op smaak, kleur en verpakking. Nieuwe auto's gaan eindeloos door windtunnels en moeten proeven afleggen om te zien hoe goed ze zijn. Medicijnen worden losgelaten op proefdieren alvorens u en ik ze tot ons nemen. Soms vind je in een nieuw pak het briefje van het naaiatelier waaruit blijkt dat is toegezien op een perfect eindresultaat.
Een van de redenen waarom het leven in dit deel van de wereld zo comfortabel is, is omdat de gewoonte bestaat zaken te onderzoeken, te verbeteren en daaruit voordeel te halen. 
Er is tenminste 1 domein waarop dit testen niet plaatsvindt en dat is in de politiek, zeer tot de verbazing van Tim Harford die hier vandaag in de Financial Times een punt van maakt. Sterker nog, het is in zijn ogen ronduit een schandaal dat dit niet gebeurt. 
Er is namelijk geen enkele reden om politieke plannen niet te testen. Een test kost weinig moeite en weinig geld, en de uitkomst kan je veel leren. Waarom moest heel Nederland aan de Middenschool en is dit niet eerst op piepkleine schaal uitgetest? Hoe kon het nu demissionaire Kabinet bedenken om gans het land te laten rekeningrijden, met een tolsysteem dan niet eens elders was beproefd?
Harford betoogt dat sociale, onderwijskundige en economische noviteiten eerst moeten worden getest voordat een heel volk gebukt moet gaan - en dat soms jarenlang - onder de grillen van politici. 
Bijna overal in de samenleving wordt de introductie van nieuwe plannen en nieuwe producten met de meest grote zorg omgeven. Laat de politiek daar een voorbeeld aan nemen.

Bron(nen):   Financial Times