Antillianen terugsturen is propaganda, dat kan helemaal niet

Toen de meerderheid van de tweede kamer vorige week uitsprak slechte Antilianen te zullen gaan terugsturen wist die meerderheid vermoedelijk al dat dat stoer klinkt (en daar gaat het tenslotte  om) maar tot niets zal leiden (en dat geeft niet, want dat komt niet op de tv). De grondwet sluit immers uit om twee soorten Nederlanders te onderscheiden: witte Nederlanders en bruine Nederlanders. En je kunt ook geen onderscheid maken tussen Nederlanders van het vaste land en Nederlanders van de eilanden. Tenzij je ook Vlielanders een buitengewone behandeling wilt geven.
De Pers gaat vandaag op al die moeilijkheden en onmogelijkheden in.

Gevraagd naar de ongrondwettelijkheid van de motie, wijst CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin ook op een uiterst negatief advies van de Raad van State. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering liet in 2006 geen spaan heel van een wetsvoorstel van oud-minister voor Integratie Rita Verdonk voor het terugzenden van Antilliaanse en Arubaanse risicojongeren. ‘Zij treft Nederlanders uit de Nederlandse Antillen en Aruba, terwijl andere Nederlandse risicojongeren in vergelijkbare situaties niet kunnen worden verplicht om Nederland te verlaten’, luidde het oordeel.
Niet alleen het ministerie van Justitie is druk bezig met de terugkeerregeling, het is ook onderdeel van de formatieonderhandelingen, zo bevestigen bronnen rond het kabinet. VVD-Kamerlid André Bosman – indiener van de motie – houdt vol. ‘Totdat iemand zegt dat het absoluut onmogelijk of ongrondwettelijk is, ga ik niet zeggen dat het onmogelijk is.’

Bron(nen):   De Pers