APK voor je relatie

Opinie
zaterdag, 12 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Ook als je geen relatieproblemen hebt, kun je naar een therapeut voor een grondige check-up van je relatie. Tim Dowling doet daar verslag van in The Guardian. Voorafgaand aan de 1e sessie vragen hij en zijn vrouw zich nog af of ze wel genoeg gespreksstof zullen hebben, want veel problemen hebben ze niet. Of wel?
In sessie 1 gooit Tim een probleem op tafel: 'We zijn het niet eens over de vraag of we gaan verhuizen naar het platteland'. 'Twijfel je ook zoveel aan andere dingen?', vraagt de therapeut. Tim bevestigt dat. 'En hoe voel jij je daarbij?', vraagt Marshall aan zijn vrouw. 'Soms is dat wel handig', zegt zij. 'dan kan ik gewoon doen wat ik wil'. Tim is blij dat ze zijn twijfelzucht op een positieve manier benadert. Maar later vraagt de therapeut aan zijn vrouw: 'Hoe is het voor jou om altijd de verantwoordelijkheid te moeten dragen?'. En aan Tim: 'Hoe vind je het dat je vrouw je beschouwt als het 4e kind?'. Heeft zij dat gezegd? Nee, niet met zoveel woorden. Al snel wordt duidelijk dat Tim zich vaak buitengesloten voelt, dat hij zich terugtrekt en dat het daarom lijkt alsof het hem allemaal niets kan schelen. Tim voelt zich dan machteloos en is niet in staat om zijn woede te uiten. Daarna krijgen ze huiswerk mee: kijk of deze patronen zich herhalen en pas stap 1 toe: 'Stop wat niet werkt!'.
De volgende sessie gaat over humor. Marshall stelt dat humor kan worden gebruikt om de waarheid te vermijden. Na wat heen en weer gepraat besluit Marshall: 'dus jij gebruikt humor om moeilijke, pijnlijke dingen aan de orde te stellen zonder enige hoop om ze te veranderen'. Je kan mensen niet veranderen, volgens Tim. Tim geeft als voorbeeld dat zijn vrouw zelden tekenen van affectie toont. Hoe toont zij dan haar liefde voor hem, vraagt Marshall. 'Door voor hem te zorgen, door alles voor hem te regelen', zegt zijn vrouw. Volgens Marshall verwachten ze allebei dat de ander affectie toont op de manier waarop ze dat zelf doen. Hun huiswerk is om de komende tijd wat meer elkaars 'taal' te spreken. Het gevolg is dat beiden geen initiatief meer tonen. Ze zijn gestopt met datgene wat niet werkt, maar hebben het nog niet vervangen door iets wat wel werkt.
De 3e sessie gaat over de balans tussen ik en wij en de verschillende rollen die ze vervullen: als individu, als partner, als ouder, ... Daaruit blijkt hoe weinig Tim en zijn vrouw samen doen. Laatst hadden ze een 'diner voor 2', maar dat kwam gekunsteld over. Komt dat even goed uit dat stap 2 'Doe minder' is. Concreet: af en toe samen tv kijken, werkt beter dan een 2e huwelijksreis plannen.
Tim besluit: het is makkelijk naar iemand te luisteren, maar moeilijk om de dingen vanuit het gezichtspunt van de ander te zien. Er zit vaak meer liefde in onze relatie dan we denken. Veel liefde blijft onbenut, niet uit onwil maar uit luiheid. Daarom is een APK voor iedere relatie geen gek idee, maar je kunt natuurlijk ook Marshall's boek te lezen: The Seven Steps series: Help Your Partner Say "Yes": Seven Steps To Achieving Better Cooperation And Communication (Bloomsbury, £6.99).
Bron(nen): The Guardian