Oud-wereldleiders roepen regeringen op om marihuana te legaliseren

Oud-wereldleiders van de Internationale Commissie voor Drugsbeleid willen dat marihuana uit de criminaliteit wordt gehaald. Volgens hen kan dat drugsgerelateerd geweld en sociale problemen helpen beteugelen. In de commissie zitten onder meer de voormalige presidenten Fernando Cardoso (Brazilië), César Gavira (Colombia), Ernesto Zedillo (Mexico) en oud VN-chef Kofi Annan.

Volgens de groep is de oorlog tegen drugs nagenoeg mislukt en is het de hoogste tijd voor fundamentele hervormingen van het drugsbeleid in en buiten de VS. Ze willen dat de bepalingen over marihuana worden versoepeld en roepen regeringen op om 'te stoppen met de criminalisering, marginalisering en stigmatisering van mensen die drugs gebruiken maar niemand kwaad doen'.

Regeringen zouden meer moeten experimenteren met het legaliseren van drugs, vooral cannabis, om de macht van de georganiseerde misdaad te ondermijnen en de gezondheid en veiligheid van burgers te bevorderen. Ze benadrukken dat initiatieven om drugs te gedogen zoals in Nederland, Australië en Portugal, hebben aangetoond dat dit niet leidt tot substantieel meer drugsgebruik.

Bron(nen):   BNR