Nederland als sfeerverpester van Europa: braafste jongetje werd een ettertje

Nederland was altijd het braafste jongetje in de klas. Den Haag voerde Europese regels bovengemiddeld snel door, en deed er een schepje bovenop. Inmiddels staat Nederland in de EU op een andere wijze bekend, schrijft het FD: als sfeerverpester.  Waar veel Nederlandse bewindslieden zich in het verleden op dit terrein beperkten tot het mantra ‘regels zijn regels en we moeten ze respecteren’, voegt Den Haag nu regels toe. En dat tijdens de wedstrijd.

Zo stelt minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken voor dat de Unie een speciaal mechanisme in het leven roept om in de gaten te houden dat Kroatië vlak voor de beoogde toetreding in 2013 tot de Europese Unie, niet plotseling allerlei hervormingen gaat terugdraaien. In het uiterste geval zou de EU de toetreding dan in de ijskast kunnen zetten.
Er zijn allerlei thema's waar Nederland dwarsligger is en de komende dagen zou dat thema Griekenland kunnen zijn
En zo komt het dat Nederland bij sommige EU-lidstaten aardig wat goodwill heeft verspeeld. Niet dat de regering-Rutte dat lijkt te deren. Binnenlands levert het beleid het kabinet de goodwill van gedoger Wilders op. De vroegere braverik lijkt zijn nieuwe rol als boeman van Europa te koesteren.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)